poglavar rimokatoličke crkve

Papa Franjo podržao registrovane gej zajednice: Oni su Božija djeca

papa franjo

“Homoseksualci imaju pravo na porodicu. Oni su Božija djeca. Ono što moramo imati je zakon o građanskoj zajednici, na taj način oni su zakonski pokriveni”, rekao je Papa Franjo

Papa Franjo je podržao građanski sklopljene istospolne brakove i homoseksualne zajednice u intervjuu za dokumentarni film “Francesco”, javila je agencija Associated Press (AP).

“Homoseksualci imaju pravo na porodicu. Oni su Božija djeca. Ono što moramo imati je zakon o građanskoj zajednici, na taj način oni su zakonski pokriveni”, rekao je Papa Franjo.

Dugometražni dokumentarac, koji je režirao Evgenij Afinevski, govori o Franjinom papinstvu u proteklih sedam i po godina, prati ga na mnogim putovanjima na koja išao prije pandemije COVID-19. Film se takođe bavi njegovim odnosom i rješavanjem skandala oko seksualnog zlostavljanja koji su se ticali Crkve.

Papa Franjo je još dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu, govorio je o registrovanim istospolnim zajednicama kao kvalitetnoj alternativi gej brakovima.

Redatelj Evgenij Afinevski je za potrebe filma razgovarao s brojnim kardinalima, a imao je pristup arhivu vatikanske televizije.

Rad na dokumentarcu počeo je početkom 2018., a premijerno je prikazan u srijedu, 21. oktobra u Rimu.