Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo poslao poruku mladima: Ne dajte se ušutkati

papa franjo111

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je mlade u cijelom svijetu da se ne daju ušutkati, već da budu aktivni i ostvaruju svoje uzvišene snove, javlja Anadolu Agency (AA).

Katolici danas obilježavaju Cvjetnicu, uvod u Veliku sedmicu, a papa Franjo je danas predvodio euharistijsko slavlje pred hiljadama katolika na vatikanskom Trgu Svetog Petra.

Dan nakon masovnih protesta mladih protiv vatrenog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama, papa je uputio poruku omladini u svijetu.

“Dragi mladi, odluka je na vama. Ako drugi šute, ako smo mi, stariji i odgovorni, tako često iskvareni i šutljivi, ako svijet šuti i gubi radost, pitam vas, hoćete li vi vikati? Molim vas, molim vas, odlučite prije nego kamenje progovori“, poručio je papa Franjo.

Papa je također kazao kako je ušutkivanje mladih napast koja je uvijek bila prisutna.

“Ima mnogo načina da se mlade ušutka i učini nevidljivima. Mnogo načina da ih se umrtvi i uspava kako ne bi dizali buku. Ima mnogo načina da ih se drži pokornima kako ne bi bili aktivni i kako bi njihovi snovi postali prizemne, bijedne i otužne maštarije“, poručio je papa Franjo.