Globus

poruke mira

Papa Franjo prvi papa koji je posjetio Irak: “Dosta je bilo nasilja, neka utihne oružje!”

05/03/2021

Papa je osudio i "nerazumna i nehumana barbarstva" počinjena u Iraku, drevnoj Mezopotamiji, "kolijevci civilizacije"

Papa Franjo je nedugo nakon dolaska u Irak, što je prvi posjet jednog pape u historiji toj zemlji razorenoj ratovima i pogođenoj pandemijom, pozdravivši kršćane koji su ostali ondje uprkos svemu, poručio: “Neka utihne oružje!”

Pod strogom zaštitom i krećući se sam s maskom zbog pandemije covida-19, 84-godišnji Papa stigao je kao “hodočasnik mira” kako bi utješio jednu od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, oslabljenu nasiljem i siromaštvom.

Tokom boravka, koji će završiti u ponedjeljak nakon 1.445 pređenih kilometara, ponajviše zrakom kako bi izbjegao područja u kojima se skrivaju džihadisti, Papa će ispružiti ruku i muslimanima na susretu s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim autoritetom mnogobrojnih šiita u Iraku i svijetu.

“Dosta je bilo nasilja, ekstremizma, netolerancija”, poručio je Papa. Dosta je bilo i “korupcije”, zbog koje su stotine tisuće Iračana mjesecima prosvjedovale potkraj 2019. Papa je i tada pozvao Irak da prestane vršiti represiju nad mladima koji traže pravdu.

Potrebno je “uspostaviti pravdu”, naglasio je Papa.

I da “niko ne bude smatran građaninom drugog reda”, posebno ne kršćani, koji čine 1 posto populacije u toj zemlji, ni jezidi, manjina koju je mučila Islamska država prodavši hiljade njihovih žena u roblje.

Papa je osudio i “nerazumna i nehumana barbarstva” počinjena u Iraku, drevnoj Mezopotamiji, “kolijevci civilizacije”.

Podsjetio je na “jako staro prisustvo kršćana u toj zemlji” gdje je po tradiciji rođen Abraham, zauzevši se za “njihovo sudjelovanje u javnom životu” kao “građana koji uživaju puna prava, slobode i odgovornost”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.