Globus

Uputio poruku

Papa Franjo: Svijet bi trebao odgovoriti na klimatske promjene kao i na sukob

02/11/2021

Rane koje je našoj planeti nanijela pandemija COVID-19 i fenomen klimatskih promjena usporedive su s onima koje su rezultat globalnog sukoba - rekao je

Papa Franjo izjavio je u utorak da su dvije velike rane nanesene pandemijom uzrokovanom koronavirusom i klimatskim promjenama usporedive s onima uzrokovanim globalnim sukobom i da se s njima treba suočiti na isti način.

U poruci koju je papa Franjo napisao povodom UN-ove konferencije o klimatskim pregovorima COP26 a koju je u Glasgowu pročitao državni sekretar Vatikana kardinal Pietro Parolin, papa Franjo je rekao da bogate zemlje imaju veliki “ekološki dug” prema siromašnijim zemljama zbog nesrazmjerne upotrebe prirodnih resursa iz zemalja u razvoju od strane naprednih zemalja, javlja Reuters.

– Rane koje je našoj planeti nanijela pandemija COVID-19 i fenomen klimatskih promjena usporedive su s onima koje su rezultat globalnog sukoba – rekao je.

Pozvao je na provedbu zajedničke i opsežne akcije “kao nakon Drugoga svjetskog rata” u kojoj narodi iskazuju solidarnost i saradnju za dobro svih, a posebno najslabijih.

Zemlje s većim sredstvima trebale bi preuzeti vodstvo u “dekarbonizaciji u ekonomskom sistemu i životima ljudi” i pružiti veću podršku zemljama koje su najosjetljivije na učinke klimatskih promjena.

– Sada je vrijeme da djelujemo, hitno, hrabro i odgovorno – rekao je.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.