Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

božićna poruke

Papa Franjo: Svima osigurati liječenje i vakcinu protiv koronavirusa

Za razliku od tradicionalnog obraćanja “Urbi et Orbi“ sa balkona bazilike na Trgu Svetog Petra, papa Franjo je ovogodišnje tradicionalne božićne poruke uputio iz Apostolske palate

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je da je cijeli svijet na istom brodu po pitanju pandemije COVID-19 i da je neophodno osigurati liječenje i vakcine za sve ljude, javlja Anadolu Agency (AA).

Za razliku od tradicionalnog obraćanja “Urbi et Orbi“ sa balkona bazilike na Trgu Svetog Petra, papa Franjo je ovogodišnje tradicionalne božićne poruke uputio iz Apostolske palate.

Tu promjenu je izazvala pandemija COVID-19 kojoj je papa odvojio značajan dio svog govora.

Papa se pomolio za pomoć bolesnim ljudima, onim koji su ostali bez posla zbog pandemije, onima koji teško žive i onima koji su žrtve porodičnog nasilja.

“Neka se obnovi duh međunarodne saradnje među vladinim liderima i posebnom onim u zdravstvenom sektoru kako bi se svima omogućilo liječenje i vakcinacija protiv koronavirusa. Ne možemo stavljati prepreke u borbi protiv izazova koji ne poznaje granice. Svi smo na istom brodu“, poručio je papa Franjo.

Ističući kako su djeca velike žrtve ratova u Siriji, Iraku i Jemenu, papa Franjo je izrazio da će praznično vrijeme biti pogodno za smirivanje tenzija na Bliskom istoku i istočnom Mediteranu.

Pomolio se papa Franjo za boljitak sirijskog naroda koji je iscrpljen od rata, kao i za narode Linije i Iraka, uključujući i jezidsku zajednicu koja je pretrpjela velike zločine tokom rata u Iraku.

“Nadam se da će period Božiča donijeti bratstvo u Isusov rodni kraj. Izraelci i Palestinci trebaju prevazići nasilje i srdžbe i direktnim dijalogom tragati za međusobnim povjerenjem, pravdom i mirom i tako svijetu pokazati sve ljepote bratstva“, poručio je Papa.

Naglasivši da su dijalog i dogovor jedini ispravni put gradnje mira i blagostanja, poglavar Vatikana papa Franjo je pozvao relevantne zemlje i vlasti da očuvaju primirje i provedu potrebne reforme u Nagorno-Karabahu i na istoku Ukrajine.

Pomolio se papa Franjo danas i za boljitak naroda u Vijetnamu, Filipinma, Libanu, Burkina Fasou, Maliju i Nigeru, a međunarodnu zajednicu je pozvao da hitno zaustavi nasilje u Etiopiji i pomogne u rješavanju kriza, uključujući i one u Čileu i Venecueli.

“Kada pomenem Aziju, ne mogu zaboraviti narod u Arakanu“, kazao je papa Franjo.

Papa Franjo je povodom Božoća darivao 4.000 testova na koronavirus za beskućnike u Rimu.