Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rimokatolički poglavar

Papa Franjo u posjeti Mađarskoj, sastat će se s Orbanom

Foto: Screenshot/ YouTube
Papo Franjo

Nakon što ga u predsjedničkoj palati primi predsjednica Katalin Novak, papa Franjo će se sastati s Orbanom

Papa Franjo otputovao je u petak u Mađarsku u trodnevnu posjetu kojom će vjerovatno dominirati rat u Ukrajini i njegov sastanak s nacionalističkim premijerom Viktorom Orbanom, čiji se stavovi često sukobljavaju s njegovim stavovima.

Rimokatolički poglavar (86) ostat će samo u glavnom gradu Budimpešti tokom svog putovanja, zbog svog krhkog zdravlja mjesec dana nakon što je hospitaliziran zbog bronhitisa.

Papa je otputovao sa rimskog aerodroma Fiumicino oko 8.20 ujutro po lokalnom vremenu i očekuje se da će stići u 10.00 sati ujutro u mađarsku prijestolnicu, gdje su ključni putevi blokirani danima u sklopu velikih sigurnosnih mjera, prenosi AFP.

Nakon što ga u predsjedničkoj palati primi predsjednica Katalin Novak, papa Franjo će se sastati s Orbanom.

Na vlasti od 2010. godine, mađarski premijer redovno podržava antimigrantsku retoriku da brani “kršćansku Evropu”.

Ovo je u suprotnosti s papinim ljubaznijim stavom prema onima koji bježe od siromaštva ili iz zona sukoba.

Ipak, tokom prošlogodišnje audijencije u Vatikanu, Franjo je zahvalio Orbanu, koji ima kalvinističko porijeklo, za dobrodošlicu Mađarske Ukrajincima koji bježe od rata preko granice.

Pet mjeseci uoči ruske invazije na Ukrajinu, papa se zaustavio u Budimpešti radi međunarodnog vjerskog događaja, tokom kojeg je obećao da će se vratiti u zemlju u kojoj 39 posto stanovništva čine katolici.

Franjin prvi govor u posjeti bit će održan u petak u podne, kada će se obratiti mađarskim vlastima, diplomatama i članovima civilnog društva.