Globus

Papa Franjo: Vi potlačeni, vrijeme je da promijenite svjetski ekonomski poredak

12/07/2015

Papa Franjo pozvao je svjetske čelnike da pronađu novi model ekonomije i pomognu siromašnima te da odbace politiku koja “žrtvuje ljudske živote na oltaru novca i profita”. To je drugi put tijekom njegova boravka u Južnoj Americi da je papa Franjo, prvi papa koji potiče iz te regije, održao govor u kojemu je oštro kritizirao neobuzdani kapitalizam i zauzimao se za prava siromašnih.

Nedostaje stvari ljudski cilj

U četvrtak je u Boliviji pozvao potlačene da promijene svjetski ekonomski poredak, osuđujući “novi kolonijalizam” agencija koje nameću stroge mjere štednje i naglasio da siromašni imaju “sveto pravo” na rad, krov nad glavom i zemlju.

“Staviti kruh na stol i osigurati djeci krov nad glavom, omogućiti im zdravlje i obrazovanje, to je osnovno za ljudsko dostojanstvo”, rekao je Papa Franjo.

h_52051487

Pozvao je političare i vodeće ekonomiste da se “ne predaju ekonomskom modelu koji je idolopoklonički, koji mora žrtvovati ljudske živote na oltaru novca i profita”.

Istaknuo je da oni koji su zaduženi za promicanje gospodarskog rasta moraju osigurati da on ima “ljudsko lice” te je osudio “idolopoklonstvo novcu i diktaturu impersonalne ekonomije kojoj nedostaje stvaran ljudski cilj”.

Gay aktivist kod Pape

“Korupcija je kuga, ona je gangrena društva”, dodao je u govoru pred okupljenim mnoštvom u kojemu je bio i paragvajski predsjednik Horacio Carteras. Među 4.000 okupljenih, na poziv lokalnih biskupa, bio je i vođa skupine koja se bori za prava homoseksualaca. “Imao sam dojam da papa doista želi promijeniti stvari”, rekao je direktor skupine SomosGay (mi smo gay) Simon Cazal nakon sastanka.

To je najvjerojatnije bio prvi slučaj da je gay aktivist pozvan na neki događaj tijekom pohoda pape. Odnos Katoličke crkve prema katolicima homoseksualcima bit će tema sastanka biskupa u Vatikanu u listopadu. Dolazeći na skup, papa je iznenada stao u hospiciju za smrtno bolesne koji vodi talijanski svećenik Aldo Trento. “Bio je jako dirnut”, rekao je Trento nakon toga.

Papa Franjo u subotu je posjetio svetište Majke Božje od Caacupe. Papin posjet Paragvaju prate i brojni Argentinci, a očekuje se da će na misi u nedjelju koju će Papa predvoditi prije povratka u Rim.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.