Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa o krizi između SAD-a i Sjeverne Koreje: Potreban dijalog!

papa
Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je na rješavanje krize između SAD-a i Sjeverne Koreje diplomatskim putem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Papa je tokom povratka iz Egipta, gdje je boravio dva dana, u Rim odgovarao na pitanja novinara. Upitan je i o krizi sa Sjevernom Korejom te o tome šta bi poručio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i drugim liderima ukoliko se sastane sa njima.

”Pozvat ću ih da probleme riješe diplomatskim putem. Postoje predložene strane koje bi mogle biti posrednik i olakšale dijalog. Postoje zemlje, poput Norveške, koje su uvijek spremne da pomognu. Put koji treba izabrati je put pregovora i diplomatskog rješenja”, rekao je papa, javlja BBC.

On je pozvao na okončanje sukoba i potragu za diplomatskim rješenjima.

Papa je govorio i o migrantskoj krizi te ranijoj izjavi u kojoj je pojedine izbjegličke kampove uporedio sa koncetnracionim logorima što je izazvalo negodovanje jevrejske zajednice, ali i iz Njemačke.

Upitan da li je riječ o lapsusu lingue papa je rekao kako nije.

”Postoje izbjeglički kampovi koji su zaista koncetracioni logori. Kad su ljudi zatvoreni u kampu i nije im dozvoljeno da izlaze napolje, šta mogu uraditi…” smatra papa.