Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa: Obrazovanje i posao sprečavaju radikalizam kod mladih

papa

Tokom posljednjeg javnog obraćanja za vrijeme boravka u Keniji, papa Franjo je poručio kako su obrazovanje i zaposlenje način sprečavanja radikalizacije mladih i njihovog odlaska u borbu na strani ekstremističkih grupa.

Papa je to kazao odgovarajući na pitanje o tome šta mladi mogu uraditi kako bi spriječili svoje prijatelje i članove porodica da budu zavedeni radikalnim ideologijama koje ih tjeraju da napuste svoje voljene kako bi se priključili ekstremističkim grupama.

Veliki broj Kenijaca priključio se stranim borcima u okviru somalijskog organka s Al-Kaidom povezane terorističke grupe Al-Shabab, koja je u posljednje vrijeme izvela niz napada u Keniji.

“Ukoliko mlada osoba nema posao, kakvu onda budućnost ima? Tu i počinju ideje o regrutiranju”, kazao je papa Franjo.

On je poručio mladim Kenijcima da odole izazovu korupcije, rekavši kako se korpcija ne nalazi samo u politici.

“Ona je u svim institucijama, uključujući i Vatikan gdje takođe ima slučajeva korupcije”, poručio je poglavar katoličke crkve u obraćanju hiljadama mladih na stadionu Kasarani u Nairobiju.

Kenija se nalazi na 145. mjestu od 174 zemlje u okviru indeksa korupcije koji je 2014. godine objavio Transparency International.

Iz Kenije papa će otputovati u Ugandu u okviru turneje po afričkim zemljama koju su analitičari ocijenili kao jedno od najriskantnijih putovanja pape Franje dosad.