Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa osudio populističku retoriku koja podgrijava strah od imigranata

papa

Papa Franjo pozvao je u utorak na radikalnu promjenu stava prema imigrantima, rekavši da oni trebaju biti dostojanstveno primljeni i osudio je “populističku retoriku” za koju tvrdi da podgrijava strah i sebičnost u bogatim zemljama.

Papa, koji se zalagao za migrante otkako je preuzeo dužnost u 2013., nije izdvojio nijednu zemlju radi kritike.

Njegove riječi mogle bi, međutim, imati odjeka u Sjedinjenim Državama, gdje su sudovi blokirali izvršnu naredbu predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska građanima sedam većinski muslimanskih zemalja, i u Evropi koja se još nosi s masovnim prilivom više od 1,3 miliona migranata i izbjeglica od početka 2015.

Migranti se ne bi trebali odbacivati kao bezvrijedni suparnici, nego im se mora pružiti “odgovoran i dostojanstven doček”, posebno onima koji bježe pred ratom, izjavio je Papa u dugačkom obraćanju učesnicima konferencije o migraciji u Rimu.

– Suočeni s takvom vrstom odbijanja, u konačnici zasnovanog na posvećenosti sebi i pojačanom populističkom retorikom, potrebna nam je promjena stava, prevazilaženje ravnodušnosti i suprotstavljanje strahovima uz velikodušan pristup prema onima koji nam kucaju na vrata – izjavio je papa Franjo.

Populističke antiimigrantske stranke ostvarile su značajne pomake u brojnim evropskim zemljama, među kojima su Italija, Francuska i Holandija, gdje je antimuslimanski političar Geert Wilders pokrenuo kampanju za izbore u narednom mjesecu s obećanjem čišćenja “marokanskog ološa”.

– Za one koji bježe pred sukobima i užasavajućim progonima, često zarobljenim u rukama zločinačkih organizacija, potrebni su nam otvoreni, pristupačni i sigurni humanitarni kanali – kazao je Papa.

Zemlje imaju “moralni imperativ” da pomognu onima u egzilu, tražiocima azila, migrantskim radnicima, žrtvama trgovine ljudima pa čak i migrantima “u neregularnim situacijama”, kazao je on, u očiglednoj aluziji na imigrante vez valjanih dokumenata.

Franjo je čak citirao i američku Deklaraciju o nezavisnosti, rekavši da svi oni imaju “neotuđiva prava”.

– Braniti njihova neotuđiva prava, osigurati njihove temeljne slobode i poštovati njihovo dostojanstvo dužnosti su od kojih niko ne može biti izuzet – izjavio je Franjo, prenosi Reuters.