sa 55 glasova za i 19 protiv

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

5339073_skupstina-crne-gore_ls

Za je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv, a sedam uzdržanih

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su večeras Rezoluciju o Srebrenici. Na glasanje su došli DPS-a koji su privremeno bojkotvali parlament. Za je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je obrazložila amnadmane na tekst Rezolucije o Srbrenici.

“Ovi amandmani omogućavaju da se Srebrenica ne posmatra izolovano odnosno zločin, afirmišu svi potrebu da se suočimo sa prošlošću i pomirenjem, i insistiramo na sauočavanju sa kompletnom prošlošću. Zajednička osuda svih zločina. Naši amandmani usmjereni ka osudi svih zločina i smatramo da to ovaj parlament treba da podrži”, rekla je ona.

Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke, koji je jedan od predlagača rezolucije, zahvalio je svima koji su, kako je naveo, pomogli da se dobije kvalitetan tekst rezolucije.

“Vjerujem da smo danas poslali jasan signal iz ovog predstavničkog doma, da Crna Gora jeste centar demokratije u regionu”, kazao je Ibrahimović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je saopštio da se stavi tačka na bilo kojim pokušaj da se jednom narodu stavi žig kolektivne krivice.

Upravo zbog ovog glasanja u posjeti crnogorskim zvaničnicima su bile i članice Udruženje majke Srebrenice, koje su se sastale i s predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis”, napisala je Munira Subašić na Twitteru.