Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjelorusija

Partizani objavili snimak kako su ponizili Ruse i njihovu ratnu avijaciju

bypol

Iz bjeloruske antivladine organizacije su na Telegramu napisali kako su dvije sedmice provodili izviđanje iz zraka koristeći civilne dronove koje su kupili na internetu

Bjeloruska antivladina organizacija BYPOL je objavila snimku napada dronom na ruski izviđački avion u zračnoj bazi Mačulišči u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska. Aleksandr Azarov, vođa BYPOL-a, još ranije preuzeo je odgovornost za napad, objavivši kako su u nedjeljnom napadu oštećeni prednji i središnji dijelovi aviona, kao i njegov radar i antena.

Iz bjeloruske antivladine organizacije su na Telegramu napisali kako su dvije sedmice provodili izviđanje iz zraka koristeći civilne dronove koje su kupili na internetu. Tvrde kako je tokom jedne od tih operacija dron uletio na područje čuvanog aerodroma, približio se ruskom avionu A-50U i sletio na njegov radarski dio, koji ima oblik tanjira.

“Dakle, kako se toliko razvikano oružje protiv bespilotnih letjelica, čije je razvijanje i proizvodnja koštalo desetke miliona rubalja budđetskih sredstava, dokazalo? Odgovor je očit – nikako”, naveli su u opisu objavljene snimke.

Inače, ruska ratna avijacija je prije posljednje akcije bjeloruskih partizana na raspolaganju imala samo devet aviona A-50. Riječ je o avionima koji se intenzivno koriste u ruskoj agresiji na Ukrajini kako bi se na vrijeme uočilo polijetanje ukrajinskih aviona, ali korisni su i pri navođenju ruskih borbenih aviona.

Osnova A-50 je transportni avion Iljušin IL-76 u koji je ugrađen radarski sistem Šmel. Njegova se antena nalazi u velikom kupoli koja je pozicionirana na hrptu aviona. A-50 djeluju tako da na tipičnoj misiji lete na visini između 8500 i 11.000 metara u orbitama u obliku osmice, a središta dviju orbita su udaljena 100 kilometara.