Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dačić tvrdi da nisu

Srbija odgovorila na ruske optužbe da su isporučili rakete Ukrajini

vucic-dacic

U ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili su se navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3500 raketa za raketne sustave Grad

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da od početka rata u Ukrajini iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana.

“Srbija, a to mogu da tvrditi jer moje Ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način”, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu, prenosi N1.

On je naglasio da govori o legalnim institucijama koje mogu izvoziti oružje. Prethodno je Moskva zatražila od Beograda službeni stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, što je objavila glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

U ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili su se navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3500 raketa za raketne sustave Grad.

Kompanija Krušik je ove sedmice saopćila da ni na koji način nije povezana s prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine. Navode da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu prethodno je negirao i ministar obrane Miloš Vučević.

Ministar vanjskih poslova izjavio je na prijemu za izaslanike odbrane da će prioritet diplomatskih misija biti očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Dačić je istaknuo da su danas ogromni pritisci na Srbiju s ciljem zaokruživanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

“Želim ponoviti našu jasnu poziciju da je svaki pokušaj rješavanja pitanja naše južne pokrajine moguć samo kroz dijalog Beograda i Prištine”, istaknuo je Dačić.

Rat u Ukrajini, ocijenio je, ogolio je licemjerje nekih zemalja kada je riječ o očuvanju principa teritorijalnog integriteta. Srpski šef diplomatije rekao je da je članstvo u EU prioritet Srbije, ali da je pitanje je li to pokretna meta.

“Srbija je i ostat će glavna tačka regionalne stabilnosti i zato je pojačan rad na stabilizaciji situacije u regiji”, naveo je Dačić.

Rekao je da se moraju graditi bolje veze zbog zajedničke budućnosti i poručio da u vremenima krize nije lako očuvati zacrtane zadatke Srbije. Za rad vanjske politike, naveo je Dačić, bitna je sinergija pametnih glava i institucija kako bi se dobile sve informacije o planovima neprijatelja i o geostrateškim kretanjima, a u cilju što boljeg pozicioniranja Srbije.

Dačić je rekao da Srbiji nisu potrebni diplomati i izaslanici da prenose što piše strani tisak jer se to može pročitati na internetu, već informacija za donošenje ključnih odluka.