Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istanbul

Patrijarh Bartolomej priznao nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve

bartolomej

Patrijaršija, sjedište duhovnog vođe oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana, podržala je ukrajinski zahtjev za novom crkvom u oktobru

Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana širom svijeta u subotu je zvanično odobrio nezavisnost Ukrajinske crkve, označavajući istorijski razlaz s Ruskom pravoslavnom crkvom koju ukrajinski čelnici smatraju vitalnim za sigurnost zemlje.

Dekret kojim se garantira autokefalnost Ukrajinske crkve potpisao je ekumenski patrijarh Bartolomej na službi s čelnikom Ukrajinske crkve, mitroplitom Epifanijem, i predsjednikom Petrom Porošenkom, u katedrali Svetog Đorđa u patrijaršiji u Istanbulu.

Patrijaršija, sjedište duhovnog vođe oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana, podržala je ukrajinski zahtjev za novom crkvom u oktobru.

Ukrajina je prošlog mjeseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija za čelnika nove crkve, u potezu koji je predsjednik Porošenko uporedio s ukrajinskim referendumom o nezavisnosti od Sovjetskog saveza u 1991.

Taj potez je razljutio Moskvu, i nagnao je predsjednika Vladimira Putina da upozori na novo krvoproliće. Odnosi između Ukrajine i Rusije potpuno su se pogoršali nakon ruskog zauzimanja Krima u 2014.

Ukrajinska pravoslavna crkva stotinama je godina bila podređena Moskvi, a ukrajinski čelnici smatraju nezavisnost crkve vitalnom u borbi protv ruskog uticaja, prenosi Reuters.