Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pećinu Sevr ovih dana obilazi na hiljade budućih hadžija

pećina Sevr

Buduće hadžije ovih dana, uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama, u velikom broju posjećuju pećinu Sevr u Meki u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova pećina nalazi se na istoimenoj planini, nekoliko kilometara jugoistočno od Meke. U njoj su izvjesno vrijeme provodili, prema islamskom vjerovanju, posljednji božiji poslanik Muhammed a.s. i njegov prijatelj hz. Ebu Bekr tokom hidžre (putovanja) iz Meke u Medinu.

Grupe hadžija na put kreću u ranim jutarnjim satima, da bi uspjeli sabah namaz (jutarnju molitvu) klanjati (obaviti) u podnožju planine Sevr. Nakon toga se penju skoro dva kilometra kako bi stigli do istoimene pećine.

Jedan od budućih hadžija koji su se popeli do ove pećine bio je i Sinan Ay.

“Teško je opisati sreću koju trenutno osjećam. Da dragi Bog podari svima da dođu ovamo”, kazao je Ay.

Sefer Sefer je hadžija koji je kazao kako penjanje jeste bilo teško, ali da je vrijedilo i da je sretan što je došao do cilja.

Pećina Sevr se spominje i u svetoj knjizi muslimana Kur'anu. Međutim, ova pećina nije velika i u nju može stati veoma mali broj ljudi. Predaje kažu kako su Muhammed a.s. i hz.Ebu Bekr pobjegli u pećinu, nakon čega je pauk ispleo mrežu na njenom ulazu, a golubica napravila gnijezdo na tom mjestu. Tada su njihovi neprijatelji smatrali kako je pećina napuštena i otišli su dalje bez da su ih pronašli.