Pejčinović-Burić: RH će nastaviti u EU i NATO-u zagovarati snažan fokus na BiH

Marija Pejcinovic Buric

Hrvati moraju imati ista prava i mogućnosti kao i ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

Korak u tom pravcu je izmjena izbornog zakonodavstva na način da se Hrvatima osigura legitimna zastupljenost, kako to predviđa Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH.

Na tim temeljima vidim budućnost Bosne i Hercegovine, njenu europsku perspektivu i budućnost njena tri konstitutivna naroda, ali i svih njenih građana – izjavila je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

Hrvatska ministrica koja je rođena u Ljubuškom ističe da jedino BiH usidrena u europske vrijednosti može garantovati svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost, što želi i značajan dio njezinih građana.

-I to na temelju pravičnog izbornog zakonodavstva. To su i poruke koje prenosimo svojim partnerima u Bosni i Hercegovini te međunarodnoj zajednici – kazala je Pejčinović Burić.

Ona podsjeća da je prošle sedmice Europska komisija predstavila strategiju EU-a za tzv. zapadni Balkan, a da će u aprilu objaviti izvještaj o napretku u pojedinim državama obuhvaćenima procesom proširenja.

U sljedećim mjesecima će se o ovom pitanju raspravljati u svim mjerodavnim forumima Europske unije. To je, dodaje, najbolji pokazatelj kako pitanje proširenja i dovršetka europskog projekta nije zaboravljeno.

-Ipak, ne smije se zaboraviti da ne dijele sve države članice EU istu posvećenost pitanju daljnjeg proširenja. Međunarodna zajednica ima drugih gorućih problema i utisak je kako države jugoistočne Europe same moraju pronaći i pokazati volju za dijalogom te za rješavanjem svojih unutrašnjih i vanjskih pitanja. Međunarodna zajednica je tu spremna pomoći, ali ne i nametati gotova rješenja. Hrvatska će unutar EU i NATO-a, odnosno u razgovorima s našim partnerima i saveznicima, kao i do sada nastaviti zagovarati snažan fokus na BiH i druge nama susjedne države jugoistočne Evrope. U tom smislu vodimo dijalog i s Turskom, pa i Rusijom – kazala je šefica hrvatske diplomacije.

Pejčinović Burić navodi da je evropski put Bosne i Hercegovine jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske te da će nastaviti davati punu podrškz BiH za integraciju u EU i za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

Također, nastavit će podupirati provođenje svih reformskih procesa koji će pridonijeti prosperitetu BiH.