Globus

napad na zračnu luku

Pentagon potvrdio da među stradalim ima i pripadnika američke vojske

26/08/2021
FOTO: Twitter / Fena

Talibani su ranije saopćili da je na aerodromu poginulo najmanje 13 osoba među kojima ima i djece

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je u saopćenju kako može potvrditi da je “jedan broj” pripadnika američke vojske ubijen u napadu na zračnu luku u Kabulu.

On je također rekao da je i nekoliko pripadnika povrijeđeno, te napomenuo da je i jedan broj Afganistanaca među žrtvama ovog napada, prenosi CNN.

Nije naveo tačne brojke.

Talibani su ranije saopćili da je na aerodromu poginulo najmanje 13 osoba među kojima ima i djece.

Podsjećamo, u eksploziji koja se desila danas u poslijepodnevnim satima ispred zračne luke Kabul, poginulo je najmanje 13 osoba, uključujući i djecu, rekao je talibanski dužnosnik, prenosi Reuters.

Eksplozija se dogodila samo nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države i saveznici pozvali Afganistance da napuste to područje zbog prijetnje Islamske države.

Dužnosnik je rekao da su mnogi talibanski stražari ranjeni, kao i to da su među ranjenima i pripadnici američke vojske. Rekao je da ima žrtava, ali ne zna koliko i koje nacionalnosti.

Kako javljaju mediji koji se nalaze na licu mjesta, prve informacije pokazuju da je napad izveo bombaš samoubica.

Hiljade ljudi okupljalo se posljednjih dana ispred aerodroma. Zapadne trupe utrkuju se u evakuaciji stranaca i Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama tokom 20-godišnjeg rata protiv talibana, da se izvuku do roka koji je postavljen za 31. august.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je došlo do eksplozije i da nemaju zvaničnih podataka ima li žrtava. Zapadni diplomat u Kabulu ranije je rekao da su područja izvan vrata zračne luke ponovno “prepuna” uprkos upozorenjima o potencijalnom napadu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.