Globus

žestoke reakcije

Subotičkim vlastima ništa sporno u Fondaciji Kapetana Dragana

26/08/2021
FOTO: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Osudi takve odluke gradske uprave u Subotici pridružili su se MP i LSV

Gradska uprava Subotice u četvrtak je saopćila da je prostor za rad fondacije osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića odobren u skladu sa zakonom, čime je reagirala na kritike Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Mađarskog pokreta (MP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Ured Fondacije Kapetana Dragana otvoren je u centru Subotice s ciljem da se “pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije”, napose u Hrvatskoj.

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj je na osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tokom rata devedesetih. Prošle je godine pušten iz lepoglavskog zatvora nakon odslužene kazne. Nedugo poslije povratka u Srbiju politički se aktivirao.

Subotičke vlasti kažu da je Vasiljkovićeva zaklada registrovana kao humanitarna organizacija i da su imali pravo izdati joj prostor neposrednom pogodbom.

Prvi je na to reagirao predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

“Ured Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno djelovati?”, objavio je Žigmanov na Twitteru.

“Registriramo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i uticaj na kreiranje javnog mnijenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagirala i Evropska komisija i SAD”, naveo je čelnik DSHV-a.

Osudi takve odluke gradske uprave u Subotici pridružili su se MP i LSV.

“Nemojmo imati iluziju. U Subotici se ovaj ured nije mogao otvoriti bez odobrenja Srpske napredne stranke (SNS). Ovo je poruka Hrvatima, ali i Mađarima – ovo je Srbija, bolje da znaju gdje im je mjesto”, navedeno je u njihovu saopćenju za javnost.

MP je optužio i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji je dio koalicijske vlasti u Subotici, da svom partneru SNS-u “asistira u ovoj nacionalističkoj reviziji”.

LSV je zatražio da lokalne vlasti u Subotici da u najkraćem mogućem roku isele Vasiljkovićevu fondaciju.

“LSV smatra nedopustivim da osuđeni ratni zločinci nesmetano djeluju u javnom prostoru Srbije, Vojvodine i grada Subotice. Multinacionalni karakter Subotice i tradicija zajedničkog života se na ovaj način drastično narušavaju”, navedeno je u saopćenju gradskog vijećnika LSV-a Roberta Damjanovića Čokića”, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.