Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Pentagon provjerava i pripadnike Nacionalne garde koji će osiguravati Bidenovu inauguraciju

joe-biden

Inauguraciju u Washingtonu će osiguravati 25.000 naoružanih gardista

Vršilac dužnosti ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Christopher Miller saopćio je da će sigurnosnim provjerama biti podvrgnuto svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji će u srijedu osiguravati inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane, FBI i druge američke sigurnosne agencije s maksimalnim oprezom provode pripreme u Washingtonu uoči svečane inauguracije Bidena i izabrane potpredsjednice Kamale Harris.

“Iako nemamo obavještajna saznanja o mogućim unutrašnjim prijetnjama, ne prepuštamo ništa slučaju. Ovakve mjere se često provode kada je u pitanju osiguravanje tako važnog događaja“, kazao je Miller.

Inauguraciju u Washingtonu će osiguravati 25.000 naoružanih gardista, a sigurnosne mjere su dodatno pojačane zbog nereda koji su u zgradi Kongresa izbili 6. januara nakon upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. U tim neredima poginulo je pet osoba.

Kompleksi Kongresa i Bijele kuće trenutno trenutno izgledaju poput militariziranog urbanog centra unutar kojeg se priprema inauguracija novog američkog predsjednika Bidena. Cijeli taj kompleks je ograđen barijerama, uključujući i zgradu Vrhovnog suda.

Danas je zgrada Kongresa bila privremeno blokirana, a proba za inauguracija prekinuta zbog dima u neposrednoj blizini koji je izazvao uzbunu, a situacija je normalizirana kada je požar ugašen i kada je utvrđeno da je riječ o požaru kojeg je ispod mosta u susjednom kvartu izazvala beskućnica.