Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Sarajevska ASU poziva glumice i glumce da prijave uznemiravanje i nasilno ponašanje

asus3

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja

Regiju potresa vijest o privođenju srbijanskog redatelja i pedagoga Miroslava Aleksića zbog sumnje da je seksualno zlostavljao više svojih učenica, od kojih su neke bile malodobne.

Mlada glumica Milena Radulović podijelila je ličnu traumu svjedočeći da ju je čuveni učitelj glume silovao, prvi put, kada je imala 17 godina.

Podrška za Milenu i njene kolegice stiže sa svih strana, a kreirana je i Facebook stranica “Nisam tražila” na kojoj glumice koje su žrtve seksualnog uznemiravanja anonimno mogu podijeliti svoja iskustva s javnošću.

Oglasili su se i sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, kako kažu, potaknuti postovima na FB stranici “Nisam tražila”.

“Mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU. Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlenicima da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja.

U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada.

Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU na mail: sekretar@asu.unsa.ba”, saopćeno je.