Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rusi se povlače

Pentagon: Ukrajina može dobiti ovaj rat: Ukrajinska vojska: Oslobodili smo važno mjesto

ruski oklopnjaci aa

Kirby je rekao da ne vide ruske snage u ili oko Kijeva ili u ili oko Černihiva, dodavši da je ruski predsjednik Vladimir Putin “postigao nula svojih strateških ciljeva”

Ukrajina može apsolutno dobiti rat protiv Rusije, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby na današnjem brifingu.

“Naravno da oni ovo mogu pobijediti. Dokaz je doslovno u ishodima koje vidite svaki dan. Apsolutno mogu pobijediti”, rekao je Kirby.

Kirby je rekao da ne vide ruske snage u ili oko Kijeva ili u ili oko Černihiva, dodavši da je ruski predsjednik Vladimir Putin “postigao nula svojih strateških ciljeva”.

Putin, zapravo, preuzima kontrolu samo nad malim populacijskim centrima, dodao je Kirby, naglasivši da Rusi nisu zauzeli ni Harkov.

Komentari dolaze u trenutku kada je američki državni sekretar Antony Blinken danas potvrdio da će SAD nastaviti podržavati Ukrajinu usred njezina stalnog rata s Rusijom – koji je sada u svom šestom tjednu.

Ukrajinci objavili novi izvještaj o ratu

Ruske trupe se pregrupiraju i provode izviđanje za ofenzivu u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, objavile su ukrajinske oružane snage u najnovijem ažuriranju.

U novom izvještaju dodali su još nekoliko tačaka o ruskim ciljevima, kako ih ukrajinska vojskav vidi:

Glavni napori ruskih trupa su “probijanje odbrane” ukrajinskih snaga u regiji Donjeck, smatraju Ukrajinci.

Također, dodaje se, pokušavaju preuzeti punu kontrolu nad gradom Mariupoljom. Ruske snage nastavljaju granatirati Harkov na sjeveroistoku Ukrajine. Ruske trupe koriste željezničke pruge za brzo premještanje vojnog tereta. Oružje i druga oprema stigla je na željezničku stanicu Kupjansk na sjeveroistoku Ukrajine sa stanice Valujki u Belgorodu u Rusiji, pišu Ukrajinci.

Također, Ukrajinci tvrde da su postigli značajan uspjeh na jugu. Ukrajinske snage vratile su od ruskih vojnika Osokorivku kod Hersona na jugu Ukrajine, pišu. BBC nije nezavisno provjerio ove tvrdnje.

Ukoliko se ovi navodi pokažu istinitima, to bi mogao biti važan korak u borbi za oslobođenje Hersona, najvećeg grada kojeg su Rusi zauzeli. Ali, od početka ruske vlasti u gradu se bilježe brojni, svakodnevni nasilni prosvjedi, a prošle sedmice ukrajinske snage kazale su kako su blizu oslobođenju grada. I SAD je prošle sedmice konstatirao kako bi Ukrajinci mogli osloboditi grad.

To se još nije dogodilo, ali se na prilazima gradu vode žestoke borbe.