Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik ukrajine

Zelenski pozdravio novi val sankcija, ali poručuje: Zaustavite rusku naftu!

volodimir-zelenski

Zelenski je u najnovijem videoobraćanju pozvao Zapad da ide dalje i bojkotira korištenje ruske nafte. Rekao je da neuspjeh dogovora o embargu stoji života ukrajinski narod

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi val sankcija Rusiji, međutim rekao je da one nisu dovoljne, javlja BBC.

Zelenski je u najnovijem videoobraćanju pozvao Zapad da ide dalje i bojkotira korištenje ruske nafte. Rekao je da neuspjeh dogovora o embargu stoji života ukrajinski narod.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, a više od polovice izvoza ide u Evropu. Zelenski je rekao da Kremlj toliko zarađuje od izvoza nafte da ne osjeća potrebu ozbiljno shvatiti mirovne pregovore.

Dodao je da će i dalje ustrajati na tome da ruske banke budu potpuno odsječene od međunarodnog finansijskog sistema.

Ukrajina nastavlja vršiti pritisak na zapad na potpuni embargo ruskih energenata

Ukrajina će nastaviti sa zahtjevima Zapada za embargom na naftu i gas Rusiji nakon njene invazije na tu zemlju, izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Dmitro Kuleba je takođe pozvao na slanje više aviona, sistema protuzračne odbrane, projektila i vojnih vozila od saveznika iz NATO-a, prenosi Reuters.

– Nastavićemo da insistiramo na punom embargu na naftu i gas – rekao je on novinarima u NATO-u, govoreći zajedno sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Moskva svoju akciju u Ukrajini naziva “specijalnom vojnom operacijom”.