Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peruanci uzeli pravdu u svoje ruke i kriminalce linčuju na ulicama (VIDEO)

2C99F43500000578-3241283-image-a-8_1442860781004

Facebook kampanja u kojoj Peruanci provode uličnu pravdu nad sitnim kriminalcima postala je viralna senzacija kada su ljudi počeli objavljivati fotografije i videa na društvenim mrežama, prenosi Daily Mail.

Cijeli pokret imena “Chapa Tu Choro” (Uhvati svog lopova) počeo je kada se jedna gradska četvrt odlučila više ne zvati policiju već su upozorili potencijalne zločince da će ih osobno “linčovati” ako budu uhvaćeni, a sudeći po količini objava na internetu, sve više i više Peruanaca odlučilo je uzeti pravdu u svoje ruke.

2C99F40900000578-3241283-image-a-7_1442860761202

Internetom su se tako, uz pomoć društvenih medija, počele širiti video snimke i fotografije provođenja ulične pravde nad navodnim lopovima, džeparima i drugim “sitnim” kriminalcima.

Kazne za navodne zločince variraju od prisilnog skidanja odjeće i bičevanja, preko izvršavanja teških fizičkih zadataka pa sve do prisilne konzumacije sirovih ljutih papričica.

Ulični pravednici tvrde da su javne odmazde najbolji način prevencije budućih zločina jer je javnost izgubila povjerenje u policiju. S druge strane, mnogi se brinu da je ovaj oblik rješavanja problema s kriminalom pretjeran jer potiče nasilje bez mogućnosti da se navodnim kriminalcima pred policijom i sudom dokaže krivnja.

Posljednjih nekoliko mjeseci nazivi i namjere grupa uličnih pravednika postali su sve brutalniji i uključuju prijetnje “kastracijom” i “rezanjem ruku”. Kako zakonska pravda ne sustiže niti one koji na svoju ruku provode uličnu pravdu, građani se ne libe uključiti se u aktivnosti, makar su one već rezultirale ozbiljnim ozljedama za navodne zločince.

Trend provođenja ulične pravde započeo je prošli mjesec kada je Cecilia Rodrigues, kućna pomoćnica iz Huancaya, pomogla komšiji da uhvati provalnika koji ga je htio orobiti. Gospođa Rodrigues je s drugim mještanima lopova zadržala dva sata čekajući policiju da bi naposlijetku saznala da je pušten 30 minuta nakon hapšenja.

– Nakon tog događaja, odlučili smo proširiti poruku u zajednici – sljedeći put kada uhvatimo kriminalca, nećemo zvati policiju, sami ćemo ga kazniti’, rekla je Cecilia Rodrigues.

No, pošto su napadi postali sve brutalniji i rašireniji, niti Cecilia Rodrigues više nije sigurna da je ulična pravda ovog tipa dobro rješenje.

– Nisam mogla zamisliti da će se pokret ovako raširiti. Priznajem da je provođenje ulične pravde izmaklo kontroli. Živimo u državi koja neuspijeva pružiti svojim građanima sigurnost, rekla je Cecilia Rodrigues.