Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udari po civlima

Pet mrtvih i 27 ranjenih u ruskom raketiranju stambene zgrade u Dnipru

dnjipro1 (1)

Vječna slava svima kojima je ruski teror odnio živote! Svijet mora zaustaviti zlo

U ruskom raketnom napadu koji je pogodio stambenu zgradu u Dnipru poginulo je pet ljudi, a ranjeno je 27 osoba, među kojima je šestero djece, rekao je regionalni guverner Valentin Rezničenko, prenosi Reuters.

“Dvadeset sedam ljudi je povrijeđeno. Među njima je šestero djece. Svi su u bolnici”, rekao je Rezničenko.

Oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Vječna slava svima kojima je ruski teror odnio živote! Svijet mora zaustaviti zlo. Nastavlja se čišćenje ruševina u Dnipru. Sve službe rade. Borimo se za svaku osobu, svaki život. Pronaći ćemo sve koji su umiješani u teror. Svi će snositi odgovornost”, poručio je Zelenski.

Ukrajina je oborila 21 od 33 rakete koje je Rusija ispalila u subotu na ciljeve širom zemlje, rekao je vrhovni ukrajinski zapovjednik Valerij Zalužni.

Ukrajina je oborila 18 od 28 nadolazećih krstarećih projektila i tri od pet navodećih raketa zrak-zemlja, objavio je Zalužni na Telegramu.

Dužnosnici su izvijestili o napadima širom zemlje, uključujući okolinu Kijeva, Harkova, Lavova i Dnjepra.

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko rekao je da Ukrajinu čekaju teški dani u sferi energetike zbog najnovijih ruskih raketnih udara koji su izvršeni na kritičnu elektro-energetsku infrastrukturu u nekoliko regiona.

“Zbog raketnih napada izvršenih na većinu ukrajinskih regiona, uvode se vanredna isključenja struje. Narednih dana će biti teško”, napisao je Galuščenko na svom Facebook profilu.