Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet najrazornijih oružja američke vojske

Ohio Class

Američka vojska jedna je od najjačih sila svijeta, i “običnim smrtnicima” možda je teško zamisliti čime se sve služe borbama o kojima svaki dan slušamo u vijestima.

Business Insider donosi popis najučinkovitijeg oružja u američkom arsenalu, a mi vam otkrivamo kojih je prvi pet među njima.

1. Prvo mjesto zasluženo je uzela masivna ubojita penetracijska bomba, teška gotovo 14 hiljadu kilograma. U sebi može sadržavati i do 2,5 tisuće kilograma visokoeksplozivnog materijala. Ovo je najveća bomba ove vrste na svijetu, i tek nekoliko ratnih zrakoplova sposobno je uopće prevoziti ovaj teret.

Massive Ordnance Penetrator

Skraćeno je nazivaju MOP bomba (Massive Ordnance Penetrator), a vjeruje se da će biti ključan faktor u pogledu iranskih nuklearnih prijetnji.

2. Atomska bomba – Vojska SAD-a priznala je da je dizajnirala bombu koja je čak 1.000 puta jača od one koja je bačena na Nagasaki, a zovu je „Fat Man“ (u slobodnom prijevodu, “debeli čovjek”). Teška je gotovo 5 hiljada kilograma i tehnika za njezinu upotrebu smišljena je jednostavno, kako bi bila spremna u slučaju potrebe za napadom. Ne želimo znati što bi se dogodilo kada bi ju se zaista upotrijebilo.

3. Nosač aviona temeljen na upotrebi nuklearne energije
Ovaj nosač je možda više učinio za mir, nego za rat, tvrde vojni analitičari, a čini posebno postrojenje koje služi američkoj vojsci gdje god i kad god joj treba.

USS Eisenhower

To je moguće i zato što se jako puno velikih gradova po cijelom svijetu nalazi upravo na obali, a USS Eisenhower ima čak i poseban Starbucks, kako bi 5 hiljada članova vojske i njezine administracije imali gdje popiti kafu.

4. Nuklearne podmornice Ohio Class
Teška između 16 i 19 hiljadu tona, ova podmornica zauzima zavidno 4. mjesto među razornim vojnim oružjem. Uz sebe može nositi teret sačinjen od torpeda, nuklearnih i drugih bombi, kao i naravno posadu.

ohio_class

Još uvijek se smatra jednim od ključeva američke obrane, jer zaustavlja i pomisao potencijalnih neprijatelja da SAD u slučaju kopnenog napada ne bi imao mogućnost braniti se ‘iz vode’.

5. Vojni avion “AC130H Spectre Gunship”
Domet od 4 hiljade kilometara i 61 tone težine čini ovaj vojni zrakoplov jednim od najmoćnijih aduta američke vojske.

1266654764_86ffef98c2

Njegova moć da napadne ili poremeti planove neprijateljskoj vojsci od tisuća ljudi učinila ga je pravom legendom među vojnim silama. Također, sve akcije koje se njime provode mogu se bez problema napraviti i u noći jer ima najbolje senzore i sustav traženja mete.