Globus

Rezultati ispitivanja

Pfizer/BioNTech: Treća doza vakcine vraća zaštitu na 95,6 posto

21/10/2021

Rezultati ispitivanja dolaze dan nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila treću dozu vakcine kompanija Moderna i Johnson & Johnson

Treća doza vakcine protiv COVID-19 koju su razvili američki Pfizer i njemački partner BioNTech vratila je efikasnost zaštite od virusa na 95,6 odsto, uključujući i zaštitu od Delta varijante, objavile su dvije kompanije 21. oktobra nakon istraživanja koje su sprovele njihove laboratorije.

Kompanije su u saopštenju navele da je kliničko ispitivanje treće faze uključivalo 10.000 osoba starijih od 16 godina i da je pokazalo “relativnu efiksnost od 95,6 odsto” i “povoljan sigurnosni profil”.

Ispitanici su imali u prosjeku 53 godine, a kompanije su saopštile da će rezultati što je prije moguće biti predati američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), Evropskoj agenciji za lijekove i drugim regulatorima.

Rezultati ispitivanja dolaze dan nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila treću dozu vakcine kompanija Moderna i Johnson & Johnson.

FDA je prethodno odobrila treću dozu Pfizer/BioNTech vakcine najmanje šest mjeseci nakon prve dvije kako bi povećala zaštitu starijih od 65 godina.

Više zemalja odobrilo je davanje treće doze vakcine jer su ispitivanja pokazala da zaštita pada nakon nekoliko mjeseci.

Evropska agencija za lijekove odobrila je početkom oktobra treću dozu Pfizer vakcine za starije od 18 godina, a države članice mogu same da odrede koje starosne grupe će da ga prime.

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.