Prijatelj poginulih

Pili smo, a i vozač je bio pijan, svi su znali da nema vozačku

nesreca osijek

Popodne je pokop Mihaela Horvata (23), a na istome, Centralnome groblju u četvrtak će biti sahranjen Bruno Barišić (19), vozač BMW-a koji je zbog neprilagođene brzine sletio s ceste i zabio se u stablo u parku

Dan žalosti danas je u Osijeku zbog tri mlada života koja su se ugasila u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u subotu u zoru, u osječkoj Ulici cara Hadrijana. Popodne je i pokop Mihaela Horvata (23), a na istom, Centralnom groblju u četvrtak će biti sahranjen Bruno Barišić (19), vozač BMW-a koji je zbog neprilagođene brzine sletio s ceste i zabio se u stablo u parku. Vozilo je presjeklo dva stabla i doslovno se pretvorilo u hrpu lima. Posljednji ispraćaj Ene Svaline (24) bit će iduće sedmice, piše Večernji list.

Jedina preživjela iz BMW-a smrti je Denis Cukrov (20), koja se oporavlja u bolnici.

– Danas je budna, u kontaktu uz blagu analgosedaciju, hemodinamski je stabilna, ali je zbog zadobivenih ozljeda pluća i dalje intubirana i zahtjeva potporu stroja za mehaničku ventilaciju – izvijestili su iz KBC-a Osijek o njenom stanju.

Četvero prijatelja vraćalo se u subotu u zoru iz noćnog kluba, a nešto ranije objavili su fotografiju iz automobila na kojoj se vidi i alkohol. Nesreću je skrivio Bruno Barišić (19), koji nema vozačku dozvolu, ali vozi, kako svjedoče poznanici, ali i saobraćajni prekršaji, već godinama. Podsjetimo, bez dozvole je vozio i Branislav Smiljanić (22), koji je nedavno na “zebri” udario u glumca Aleksandra Bogdanovića i pobjegao.

– Znali smo ga iz kluba ali nismo planirali biti sa njime u društvu. Radovao sam se druženju sa Enom koja je došla za praznike u Osijek, jer živi i radi u inostranstvu, i sa mojim kumom Mihaelom i njegovom djevojkom Doris. Pili smo, vidi se i iz naših snimaka na Instagramu. Ja sam morao otići ranije jer sam se posjekao pa sam morao otići to sanirati. Otišao sam kući i ostavio ih. Vidio sam u klubu da je Bruno također bio pijan. Tek kasnije sam saznao šta se dogodilo mojim prijateljima i još uvijek ne mogu vjerovati –rekao je za 24 sata Antonio Cerovac (22) iz Osijeka koji je zadnji vidio svoje prijatelje žive.

On i njegov kum prodali su Bruninom ocu kobni BMW, a koji ga je potom dao sinu iako je znao da nema položenu vozačku dozvolu. To su znali svi u njegovoj porodici.

Osječka je javnost još u šoku, ali i podijeljena, pa tako i oko Dana žalosti. Književnica Ivana Šojat osvrnula se na to da “gotovo svi smatraju roditelje jedinim krivcima za nesreću”.

– Svako od nas poznaje barem jednu pristojnu i kulturnu porodicu iz koje je potekao neko problematičan. Osim toga, razmotrite društvo u kojem živimo, društvo preokrenutih vrijednosti u kojem bahati krkani koji su se obogatili u najmanju ruku na sumnjiv način privlače veću medijsku pažnju svojim “pothvatima”, nego, recimo, djeca koja pameću osvajaju nagrade po međunarodnim naučnim takmičenjima… Tu je i dan žalosti… kojeg nije bilo kad je na pješačkom prijelazu, sasvim nevin i trijezan poginuo veliki osječki glumac Aleksandar Bogdanović. Njega je pokosio pijan mladi vozač bez vozačke dozvole. Poput onog koji je sa sobom u smrt odveo još dvoje. A mogao je taj u smrt odvesti i puno više. Da su mu se na putu našla neka tuđa djeca koja nemaju automobil, neko ko bi možda išao u prvu šihtu, neko ko je slučajno baš tad bio na cesti – napisala je Šojat na Facebooku i zapitala se “do koje nam je godine dopušteno nemati ni savjest, ni razum?”.