Globus

španija

Plaže u Barceloni otvorene nakon ublažavanja mjera

09/05/2020

Mnogi građani u Barceloni su odmah iskoristili priliku te su u petak, ali i u subotu pohrlili na plaže kako bi prošetali, trčali, a neki su i surfali nakon dugo vremena

Španske vlasti su početkom ove sedmice počele ublažavati restriktivne mjere uvedene u borbi protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

U petak su u okviru normalizacije stanja u zemlji otvorene i plaže, prvi put nakon što je proglašeno vanredno stanje.

Mnogi građani u Barceloni su odmah iskoristili priliku te su u petak ali i u subotu pohrlili na plaže kako bi prošetali, trčali, a neki su i surfali nakon dugo vremena.

U Španiji je do sada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 26.478 osoba, broj zaraženih je dostigao 223.578, dok se od COVID-19 oporavilo 133.952.

Vanredno stanje, koje je počelo 14. marta u Španiji, koja je jedna od zemalja najviše pogođenih epidemijom koronavirusa, produženo je do 24. maja.

Vanredno stanje koje je trebalo trajati do 9. maja, produženo je na još dvije sedmice glasanjem u parlamentu.

Španski premijer Pedro Sanchez je kazao da će nakon 11. maja, kada će biti ublažene neke mjere protiv širenja zaraze, biti proglašen dan žalosti za žrtve COVID-19.

U prvoj fazi ublažavanja mjera, od 11. maja očekuje se otvaranje tržnica, terasa kafića i restorana i biblioteka s ograničenom uslugom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.