Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holandija

Okupljanje do 100 osoba od jula dozvoljeno u bogomoljama i na svadbama

holandija-marihuana-koronavirus-

Državni institut za zdravlje i okoliš (RIVM) pri Ministarstvu zdravstva saopćio je da je u istom periodu hospitalizirano 58 osoba, te da je broj pacijenata u holandskim bolnicama s dijagnozom COVID-19 povećan na 11.285

U Holandiji su u protekla 24 sata usljed zaraze koronavirusom preminule 63 osobe, čime je ukupan broj preminulih porastao na 5.422, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni institut za zdravlje i okoliš (RIVM) pri Ministarstvu zdravstva saopćio je da je u istom periodu hospitalizirano 58 osoba, te da je broj pacijenata u holandskim bolnicama s dijagnozom COVID-19 povećan na 11.285.

U saopćenju se navodi da je potvrđeno 289 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 42.382.

Ministar zdravstva Hugo de Jonge je ranije izjavio kako će zabrana o masovnim okupljanjima na snazi biti do pronalaska vakcine.

Vlasti u Holandiji, zbog pada broja umrlih od COVID-19, 6. maja su donijele odluku o postepenom ublažavanju mjera do 1. septembra uz poštivanje mjera distance od najmanje 1,5 metara i održavanja higijene.

Saloni ljepote i frizerski saloni, uz poštivanja niza mjera među kojima su i rezervacije, s radom počinju od 11. maja. Od istog datuma će biti otvoreni vrtići, privatne obrazovne ustanove, biblioteke. Odraslima će biti omogućeno i bavljenje sportom na otvorenom, ali bez kontakta. Djeca se sportom na otvorenom mogu baviti od 28. aprila.

Planirano je da, ukoliko to situacija dozvoli, od 1. juna s radom počnu kafići, muzeji i kina, s tim da će se u objektu moći nalaziti najviše 30 osoba, uključujući osoblje.

Što se tiče javnog prijevoza, bit će potrebno poštivati mjere distance, a putnici će morati nositi maske. Srednje škole će s nastavom početi 15. juna.

Kada je riječ o bogomoljama, ukopima i svadbama, okupljanje do 100 osoba bit će dozvoljeno od 1. jula. Bit će otvorene i turističke destinacije u zemlji, a od tog datuma u kafićima i restoranima moći će se naći 100 osoba.

Zabrana posjete korisnicima staračkih domova na snazi je do 20. maja.