Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković – Cerar: Neće biti jednostranih poteza u vezi s arbitražnom odlukom

Plenkovic i Cerar

O odluci Arbitražnog tribunala o rješavanju pograničnog spora između Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu, danas popodne su telefonski razgovarali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar, javlja Anadolu Agency.

Plenković je ponovio stajališta Hrvatske te naglasio da Hrvatska ostaje pri svojoj odluci da je današnja arbitražna odluka ni na koji način ne obvezuje i da je neće primjenjivati, saopćeno je iz Plenkovićevog kabineta.

Cerar je ponovio stajalište Slovenije o današnjoj odluci Arbitražnog suda u Den Haagu. Slovenske vlasti, naime, smatraju da je odluka kojom je toj zemlji pripalo 75 posto Piranskog zaliva i pristup otvorenom moru, konačna i obvezujuća za obje zemlje.

Premijeri su se dogovorili da neće poduzimati jednostrane poteze te da će razgovore nastaviti 12. jula u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. jula.

Sastanku u Trstu prisustvovat će šefovi država ili vlada (Njemačke, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i UK) te zemalja jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije).