Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer hrvatske

Plenković: Milanović je bio Komšićev jaran, sada zloupotrebljava Hrvate u BiH

Zoran Milanović i Andrej Plenković kratko popričali na obilježavanju pada Vukovara
18.11.2021., Vukovar - Obiljezavanje 30. obljetnice vukovarskog stradanja pod nazivom Dan sjecanja na zrtvu Vukovara 1991.- 2021. Zoran Milanovic, Andrej Plenkovic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

– Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda želi i da Hrvatska ne ispuni svoje neke strateške ciljeve – rekao je Plenković očito ciljajući na Šengen

U ponedjeljak je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Hrvatska. Nakon toga je premijer Hrvatske Andrej Plenković dao izjavu za medije, a najviše je govorio o predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

“Što se tiče teme blokade, ako dobro shvaćam Milanovićeve ideje, da se spriječe Švedska i Finska da postanu članice NATO-a. Hajdemo prvo rasvijetliti uloge svakog od nas. On već mjesecima zastupa proruske stavove, to je jasno i to je nekoliko puta kazano, dok Švedska i Finska još nisu ni kazale, niti imale razloga za strah, da žele pod taj kišobran člana 5. Takav stav protiv proširenja NATO-a je proruski stav i on to jedini izgovara. O kritikama i ocjenama Ukrajine neću ni govoriti. To je za nas sve skupa štetno u vanjskopolitičkom smislu – rekao je.

Ne znam je li to identitetska kriza ili identitetska transformacija. On je išao Komšiću, držao je žestoke govore Komšiću u kampanji, to je lako provjerljivo. Dva puta. Inženjering je bio takav da je Komšić imao više ne samo od Čovića nego i od Džaferovića. Komšić je kao Hrvat dobio više glasova od bošnjačkog člana Predsjedništva, to je nemoguće – rekao je.

Dodaje da on i njegova vlada smatraju da se taj izborni zakon mora promijeniti.

– Mi na tome radimo konzistentno, razgovaramo sa Hrvatima u BiH i partnerima u međunarodnoj zajednici – govori. Rekao je i kako se radi o licemjerstvu kojem je jedini clj raditi štetu Vladi i Hrvatima u BiH.

– On se povezuje s Mostovcima čiji zastupnik Troskot na temi o EU kada se javio kolega Barbarić Mostovci traže povredu poslovnika, smetaju Jandrokovića… On kaže ko su ti ljudi, a to su zastupnici Hrvata u saboru. Govorim o licemjerstvu koje je kontinuirano, jedini cilj je raditi štetu vladi, a konačna je šteta za Hrvate u BiH.. – rekao je.

– Jasno je na koga normalnog mogu računati, a na koga manje – govori o tome šta misle zapadni čelnici o Milanoviću.

– On je postavio perfidnu, još goru tezu. On je prozivati zastupnike. On bi blokirao, ali ne on. Ovo je jedan pokušaj kojim bi prebacio na saborske zastupnike ne da se blokira EU, nego da se blokira Finska i Švedska. Ovo je metodologija koja Hrvatsku stavlja u ćošak – govori dalje.

– Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda želi i da Hrvatska ne ispuni svoje neke strateške ciljeve – rekao je Plenković očito ciljajući na Šengen.