Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

damir arnaut

Predloženo smanjenje: Jedna otpremnina bh. političara je 80 minimalnih penzija

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
14.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. (L-D) Bakir Izetbegovic, Nikola Spiric, Dragan Covic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Tri penzionera SDA, HDZ, SNSD-a uzimaju ove basnoslovne otpremnine – preko 100 hiljada njih trojica u jednom danu, samo otpremnina. Nemamo nikakav napredak na evropskom putu, nemamo apsolutno nikakvih drugih rezultata te vlasti, međutim, sva trojica isti dan uzmu te otpremnine, a Dom naroda je, podsjećamo, kriv što to nije zaustavljeno prije dvije godine”

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici usvojio je prijedlog Damira Arnauta, poslanika Naše stranke, kojim se drastično smanjuju otpremnine političarima prilikom odlaska u penziju. Trenutno, iznos otpremnine prelazi 34.000 KM, a prema ovom prijedlogu bila bi smanjena na trećinu. Izabranim i imenovanim zvaničnicima i visokim državnim službenicima zakon trenutno omogućava da, uz visoke otpremnine, primaju i penziju i platu.

“Ja sam ovo predložio nekoliko puta. Zadnji put je prošlo u Predstavničkom domu u januaru 2020. godine i, nekad sredinom te godine, palo je u Domu naroda. Onda sam se odlučio da ponovo predložim ovaj zakon kada su tri člana kolegija Doma naroda – gospodin Špirić, gospodin Izetbegović i gospodin Čović – isti dan uzeli tu otpremninu, nastavili idući dan primati platu i počeli, takođe od tog dana, primati penziju, dakle tri stvari”, objašnjava Arnaut za BHRT, dodajući da se tu, zapravo, radi o personifikaciji ove vlasti.

Damir Arnaut Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Tri penzionera SDA, HDZ, SNSD-a uzimaju ove basnoslovne otpremnine – preko 100 hiljada njih trojica u jednom danu, samo otpremnina. Nemamo nikakav napredak na evropskom putu, nemamo apsolutno nikakvih drugih rezultata te vlasti, međutim, sva trojica isti dan uzmu te otpremnine, a Dom naroda je, podsjećamo, kriv što to nije zaustavljeno prije dvije godine”, kaže on.

Prijedlog zakona sada će ići u Dom naroda, a Arnaut očekuje da će se naći već na dnevnom redu iduće sjednice.

“Vidjećemo hoće li sada, nakon što su oni uzeli, biti malo više volje, ali nisam neki optimista, da vam pravo kažem. Uzimajući u obzir taj kontrolni paket koji SNSD i HDZ imaju u Domu naroda, koji im je SDA dala, mislim da će rezultat opet biti isti.”

Na konstataciju voditelja da se radi o ciframa koje su prosječnom stanovniku Bosne i Hercegovine nezamislive, Arnaut je pokušao objasniti koliko je novca otišlo za ovu namjenu, uzimajući primjer iz ovog mandata.

“Kad sam ovo prvi put predložio, krajem 2019., u obrazloženju zakona sam napisao da, prema mojoj najkonzervativnijoj procjeni, a to je ono što sam na web stranici Parlamenta i Vijeća ministara našao, godišta ovih svih ljudi, izabranih i imenovanih zvaničnika – najmanje 17 njih će steći uslove i time i ovu basnoslovnu otpremninu u ovom mandatu. To je, prema konzervativnim procjenama, oko pola miliona maraka. To su, zaista , nezamislive cifre, pogotovo građanima. Kada pogledate, jedna ta otpremnina je nekih 80 minimalnih penzija”, navodi Damir Arnaut.

On tvrdi da otpremnine, same po sebi, nisu problem jer u institucijama Bosne i Hercegovine postoji veliki broj policajaca, vojnika, državnih službenika sa minimalnim platama, od 600 do 1100 maraka.

“Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima sindikata Uprave za indirektno oporezivanje, dakle poreznici. Veliki broj njihovih zaposlenih koji prikupljaju PDV, od čega ova zemlja živi, imaju plate od nekih 600 do 800 maraka, osnovica im je smanjivana po nekoliko puta. Ti ljudi, kad uzmu otpremninu, to njima doslovno olakšava taj tranzicijski put sa plate, iako male, na još manju penziju i onda ta otpremnina nekako dođe da premoste taj period. Pogotovo, to svi znaju, prođe i nekoliko mjeseci prije nego što se papirologija završi, pa počne stizati penzija. Dok ovdje imamo jednu apsurdnu situaciju, da su to ljudi koji primaju ogromne plate, kojima nikakva tranzicija ni ne treba, zbog tih ogromnih plata koje primaju već decenijama – Čović, Špirić i Izetbegović su u politici još od prije Dejtona, a definitivno poslije Dejtona, na najvišim pozicijama. I oni onda počnu primati ogromne penzije idući dan, a onda još uzmu tih nekih 35 hiljada. Policajac i vojnik uzmu pet hiljada, maksimalno, tih otpremnina. Zbog toga je moj prijedlog da se te otpremnine ne diraju, ali da se ove maksimalne svedu na mjeru od nekih 10 i po hiljada”, napominje naš sagovornik.

Njegov prijedlog se, objasnio je Arnaut, ne odnosi samo na poslanike u Parlamentu i članove Vijeća ministara, već i na svakog državnog službenika, od pozicije pomoćnika ministra na više. Radi se, navodi on, o rukovodećim državnim službenicima i izabranim imenovanim zvaničnicima, što je preko 200 ljudi.

Cijeli intervju sa poslanikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damirom Arnautom možete pogledati u nastavku.