Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Ploči s napisom “Za dom spremni” nije mjesto u Jasenovcu

andrej plenkovic

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade je najavio kako će pitanje HOS-ove ploče u Jasenovcu s pozdravom “Za dom spremni” biti riješeno u naredna dva tjedna, poručivši kako su Vlada i parlamentarna većina složni da ova ploča ne pripada u mjesto Jasenovac, javlja Anadolu Agency (AA).

Ploču postavljenu u Jasenovcu premijer je nazvao ideološkim pitanjem koje je prisutno u javnosti od 5. studenog prošle godine, otkad su HOS-ove udruge postavile spornu ploču u čast 11 poginulih hrvatskih branitelja u mjestu Jasenovac.

Plenković je poručio kako je njegova Vlada, posebno kroz Ministarstvo branitelja, novi Zakon o braniteljima te finacijske izdatke pokazala kako vodi brigu u braniteljima i dignitetu Domovinskog rata.

“Svima nam je jasno da kontekst ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu i pozdrav ‘Za dom spremni’ u istom tom Jasenovcu ne idu zajedno. I tu smo vrlo jasni i vrlo čvrsti”, kazao je premijer.

Istaknuo je kako je razlog zbog kojega je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje sa posljedicama totalitarnih režima “pokušaj da se riješi nešto što u hrvatskom društvu u proteklih 27 godina na adekvatan način nije bilo niti riješeno, niti adresirano”.

“Zadaća Vijeća nije da rješava konkretne pojedinačne slučajeve. Zadaća Vijeća u kojem sjede ugledni i pravnici i povjesničari i politolozi različitih svjetonazora je da nam kao Vladi daju određene preporuke i savjete kako da se ta pitanja urede dugoročno na zakonski način”, kazao je premijer.

Rok kojega Vijeće ima je ožujak/mart iduće godine, nakon čega će Vlada preko nadležnog Ministastva uprave riješiti ta pitanja.

“Želimo da se, poštujući žrtvu hrvatskih branitelja u razgovorima koje smo vodili sa udrugama HOS-a, a ti razgovori su vođeni svo ovo vrijeme, pa i jučer, u sljedeća dva tjedna nađe rješenje koje bi riješilo ovo političko pitanje, gdje je politička odluka što se tiče Vlade i parlamentarne većine donesena”, poručio je Plenković.

Premijer poručuje kako će se ovo pitanje riješiti uz puno uvažavanje žrtve 11 hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, i to u sljedećih nekoliko dana u dijalogu i na konsenzualan način.

“Nakon toga ćemo pristupiti cjelovitom zakonskom rješenju nakon kojeg bismo zatvarali ova ideološka pitanja koja dijele hrvatsko društvo”, zaključio je premijer Andrej Plenković.

Ploču sa HOS-ovim grbom na kojem je pozdrav “Za dom spremni” postavile su u spomen 11 poginulih HOS-ovaca udruge branitelja HOS-a u mjestu Jasenovac, nedaleko od koncentracijskog logora, 5. studenog/novembra 2016. godine.