Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U potonuću brodice s izbjeglicama iz Arakana utopilo se najmanje 19 žena i djece

arakan – potonuce broda

U potonuću brodice s izbjeglicama iz Arakana na rijeci Naf utopilo se najmanje 19 osoba, žena i djece koji su bježeći od mijanmarske vojske i radikalnih budista pokušali doći do Bangladeša, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su javili mediji u Bangladešu, brodica s Rohingya izbjeglicama iz Arakana potonula je na rijeci Naf.

Zvaničnik policije u gradu Teknaf smještenom na obali rijeke Naf Muhammed Main Uddin Han, za lokalne medije je izjavio da su u Bengalskom zaljevu pronađena tijela desetero djece i devet žena, koji su se utopili u potonuću brodice.

On je rekao kako identiteti stradalih još uvijek nisu utvrđeni.

U utorak je na rijeci Naf u potonuću čamca s izbjeglicama smrtno stradalo još četvero ljudi.

Rijeka Naf, koja protječe granicom između Bangladeša i pokrajine Arakan u Mijanmaru, godinama je put spasa Rohingya muslimanima koji bježe od nasilja u svojoj zemlji.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI) masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz više dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schung u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.