Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski premijer

Plenković: Potreban oprez zbog rasta broja zaraženih u okruženju

plenkovic

Do kraja marta očekujemo dodatnih 335.106 doza vakcina”, najavio je Bero

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske glavne teme bile su situacija s koronavirusom, s obzirom na to da je broj zaraženih i dalje u porastu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski premijer Andrej Plenković situaciju vezanu uz koronavirus u Hrvatskoj ocijenio je i dalje relativno dobrom, iako je došlo do povećanja broja zaraženih u protekle tri sedmice.

Istaknuo je kako je Hrvatska šesta po najnižoj incidenciji među državama Europske unije, osma po niskoj stopi sedmične smrtnosti te prva po niskoj incidenciji u srednjoj i mediteranskoj Europi.

“Najvažnije da budemo svjesni da se u našem okruženju vidi dosta visok rast: u Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. To nas mora sve zajedno voditi ka većem oprezu, s obzirom na to da smo popustili određene mjere, važno je da novi kontekst društvenog života prati veća osobna odgovornost”, poručio je premijer.

Upozorio je na važnost zajedničkih napora u organizaciji predstojeće turističke sezone te u osiguranju što obimnijih društvenih i gospodarskih aktivnosti.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš istaknuo je kako su do sada jednom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisane 158.492 osobe, a s obje doze 65.245 osoba, čime je vakcinacija za njih završena.

Halmed je do 9. marta zaprimio 1.342 prijave sumnji na nuspojave vakcina.

“Do kraja marta očekujemo dodatnih 335.106 doza vakcina”, najavio je Beroš.

Dodao je kako je serološko istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedeno na 1.400 uzoraka pokazalo kako je 25 do 26 posto nalaza pozitivno, što ukazuje na udio građana koji je bio u kontaktu s koronavirusom, ali će tek test neutralizacije koji je u izradi pokazati koliki je udio stanovnika imun na Covid-19.