Globus

Hrvatski premijer

Plenković: Zahtjev BiH neće promijeniti oslobodilački karakter Bljeska

08/08/2021

Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti.

Nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je Sarajevo zatražilo od Zagreba da preuzme progon visokih hrvatskih časnika koje sumnjiči za ratne zločine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je u subotu da je od bosanskohercegovačkih tužitelja primilo dokument u kojem traže da Hrvatska preuzme progon 14 generala zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995.

Najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima, javila je Hina.

“Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem“, izjavio je hrvatski premijer novinarima u Sinju.

“Što se nas tiče, Bljesak i Oluja su vojno-redarstvene operacije koje su bile oslobodilačkog karaktera i koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija“, istaknuo je. “To su operacije na koje ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje“.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.