Počela je najvažnija bitka: Zašto je Sirija toliko važna Putinu?!

putin sirija12

Ruski zvaničnici negiraju da u vazdušnim napadima na islamiste u Siriji, koje su otpočeli prije pet dana, imaju ekonomske interese.

Zanimljiv tekst koji je dotakao tu temu pojavio se sedam dana prije nego što je Putin naredio početak vojnih operacija na poziv sirijskih vlasti.

Pavel Bajev, profesor Instituta uza istraživanje mira u Oslu i bivši sovjetski akademik, kazao je za Wall Street Journal da „za Rusiju pad cijena nafte predstavlja direktnu prijetnju po nacionalnu sigurnost“.

Jedino što može da digne cijene nafte je razvoj sukoba na Bliskom istoku. Zato je od fundamentalnog interesa Rusije da region ostane nestabilan“, naveo je Bajev.

putin sirijaDmitrij Medvedev, ruski premijer, nazvao je „teorijom zavere“ tvrdnje da Rusija svojim djelovanjem štiti tržišta za prodaju oružja, kao i da se bori protiv nastojanja Katara da gasovod te države stigne do Sredozemnog mora i zamijeni snabdjevanje Evrope ruskim gasom.

Medvedev je naglasio da Rusija „nema globalne ekonomske interese u Siriji“.

– Tačno, snabdjevamo ih oružjem, ali to nije fantastična suma novca, to možda mogu biti stotine miliona dolara, a naš sveukupni portfolio iznosi 15 milijardi dolara. To znači, drugim riječima, da nemamo nikakve super ekonomske interese tamo – naveo je Medvedev.

Medvedev je poručio da su izdvajanja za oružane snage zemlje opravdana i neophodna, uključujući zadatke poput misije u Siriji, čiji je cilj zaštita Rusa od terorizma.