Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeli veliki antivladini protesti u Makedoniji

makedonija protesti (6)

Ispred zgrade Vlade Republike Makedonije u glavnom gradu te zemlje oko 14 sati započeo je protest kojem prisustvuje veliki broj građana iz cijele Makedonije, prenosi Anadolu Agency.

Građani su se okupili na današnjem protestu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog loše i, kako kažu, pogrešne vladavine vodeće političke garniture u Makedoniji predvođene premijerom i predsjednikom vladajuće VMRO-DPMNE Nikolom Gurevskim.

Građani očekuju obraćanje na skupu lidera vodeće opozicione Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, koji bi trebao biti jedan od prvih govornika, i koji bi, kako se očekuje, u svom obraćanju trebao da se osvrne na aktuelna događanja u zemlji, a ponajviše u vezi sa kompromitirajućim materijalima koje on iznosi od početka godine i u kojima dokazuje, kako tvrdi, korupciju i kriminal i nezakonita djela aktuelne vlasti.

Glavna poruka lidera opozicije bit će da traži ostavku premijera Gruevskog i čitave vladajuće garniture, a kako bi se vratile na scenu demokratske vrijednosti.

Skup zasad protiče bez incidenata, uz prisustvo velikog broja policajaca.

Protekle sedmice održan je sastanak političkih predstavnika najvećih makedonskih partija na kojem su se dgovorili da pravo protestovanja ima svaki građanin i da će svi protresti biti održavani mirno i u demokratskoj atmosferi.

Protestu u Skoplju prisustvuje i veliki broj međunarodnih zvaničnika, ambasadora stranih zemalja, nevladinih organizacija, kao i veliki broj medija iz zemlje, regiona i ostalih zemalja Evrope.