Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi put od eskalacije

Počelo istorijsko primirje: Izraelska vojska nekoliko minuta prije toga poslala poruku Gazi

gaza palestina
Foto: ISMAEL MOHAMAD/NEWSCOM/PIXSELL

Četverodnevno primirje započelo je prije gotovo sat vremena, no prvih 15-ak minuta čule su se povremene eksplozije, javlja novinarka BBC-ja iz južnog Izraela

Upravo je na snagu stupilo četverodnevno primirje u borbama između Izraela i Hamasa. Bude li uspješno, to će označiti prvu stanku u borbama u gotovo sedam sedmica rata.

Sporazum o privremenom prekidu vatre također uključuje oslobađanje 50 žena i djece, nekih od oko 240 ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce tokom svojih napada 7. oktobra.

Očekujemo da će prva grupa od 13 talaca biti oslobođena danas u 15 sati po našem vremenu. Zauzvrat, Izrael je rekao da će osloboditi 150 palestinskih žena i tinejdžera koje drže u svojim zatvorima.

Pauza u borbama također će donijeti olakšanje za 2,2 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze, uz obećanje više prijeko potrebne pomoći enklavi prema sporazumu.

Borbe su se nastavljale do posljednjih nekoliko trenutaka. Reporter BBC-ja javlja kako je čuo udare minobacačke vatre blizu granice Izraela i Gaze. Izrael je rekao da ovo nije kraj rata – vlada je obećala dovršiti svoju misiju eliminacije Hamasa i vratiti sve taoce.

Hamas – koji Izrael, SAD i druge zapadne sile opisuju kao terorističku organizaciju – rekao je da će sporazum dati Palestincima vremena da se oporave nakon intenzivnog izraelskog zračnog i kopnenog napada za koji njegova vlada u Gazi kaže da je ubio više od 14.500 ljudi.

Najznačajniji trenutak rata od 7. oktobra

BBC navodi kako je početak primirja jedan od najznačajnijih trenutaka od 7. oktobra, kad je Hamas započeo rat upadom u Izrael te pokoljem oko 1200 Izraelaca, mahom civila.

Primirje započinje s prekidom vatre, uključuje dodatnu humanitarnu pomoć Gazi kroz Egipat, a onda, ako sve prođe po planu, se očekuje oslobađanje prve skupine talaca kasnije danas – oko 15 sati.

Izrael objavio video, obratio se stanovnicima Gaze: “Rat nije gotov”

Nekoliko trenutaka prije službenog početka privremenog prekida vatre, izraelska vojska objavila je video na društvenim mrežama upozoravajući stanovnike Gazi da “rat još nije gotov”.

“Humanitarna pauza je privremena”, rekao je Avichay Adraee, glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga, koji je govorio na arapskom.

“Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje prema sjeveru. Radi vaše sigurnosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu”, poručio je stanovnicima Gaze.

Čini se da primirje zasad funkcionira

Četverodnevno primirje započelo je prije gotovo sat vremena, no prvih 15-ak minuta čule su se povremene eksplozije, javlja novinarka BBC-ja iz južnog Izraela. Navodi kako se na horizontu još uvijek može vidjeti dim od posljednjih izraelskih zračnih napada koji su se dogodili 20-30 minuta prije početka primirja.

Izraelska vojska doista je nastavila svoju operaciju sve do početka primirja, a čini se i nešto kasnije – svakako prema onome što se mogli čuti i vidjeti iznad Gaze, navodi.

Dodaje kako se na nebu može čuti dron, ali se ne čuje nikakva paljba, minobacači, eksplozije ili bilo kakav pravi zvuk borbe barem 20-ak minuta. Čini se da je prekid vatre čvrsto na snazi, dodaje.