Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo ponovljeno suđenje Glavašu za zločine nad osječkim Srbima

branimir glavas sudjenje

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije samog početka suđenja saborski zastupnik i optuženi Branimir Glavaš je pred Županijskim sudom poručio kako je krivo tvrditi da su njegove ranije presude pale zbog proceduralnih razloga.

“Presude nisu pale zbog proceduralnih razloga, nego zbog kršenja Ustava i zakona. To su bitne povrede kaznenog postupka i ustavnih prava i zato je proces ponovljen”, kazao je Glavaš.

Na pitanje u kojem roku očekuje konačnu presudu za slučajeve poznate kao “Garaža” i “Selotejp”, Glavaš je kazao kako se može raditi o procesu dugom godinu dana.

Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš služio zatvorsku kaznu u Mostaru, s koje je pušten na privremeni otpust.

Vrhovni sud je 28. jula 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu nad osječkim Srbima.