Počelo ročište za Agrokor, najveće u istoriji hrvatskog sudstva

agrokor sudjenje3333
Foto: Index.hr

U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu danas je počelo ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru.

Na početku ročišta sutkinja je objasnila kako je riječ o nagodbi zbog čega neće biti rasprave, a ako predložena nagodba prođe vlasnici posrnulog hrvatskog giganta postat će ruske banke i američki investicijski fondovi.

Da bi nagodba bila pravno valjana potrebno je da je prihvati dovoljan broj vjerovnika da se osigura 66,6 posto ukupnih tražbina. Ako se to ne dogodi, to bi sukladno zakonu značilo da Agrokor odlazi u stečaj.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati o nagodbi, a zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasovanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije.

Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. lipnja 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi eura).

Na ročištu su uz izvanrednu upravu Agrokora i predstavnici Sberbanka, a prijavljeno je i 248 zastupnika i zastupnika vjerovnika.

“Naš je stav da ova nagodba neće opstati i mi ćemo je i danas pokušati osporiti”, rekao je za N1 član međunarodnog odvjetničkog tima Ivice Todorića, Veljko Tomanović.

Iz Adris grupe poručili su kako “ostaju kod svih argumenata koje su iznijeli u javnosti i zbog kojih nisu podržali nagodbu vjerovnika”.

“Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika”, dodali su.

Ovo je najveće, dosad nezabilježeno ročište u povijesti hrvatskog sudstva.