Globus

Francuska

Počelo suđenje bivšem premijeru: Isplaćivao plate ženi i djeci za posao koji nisu radili

24/02/2020

Fillonov advokat Antonin Levy rekao je da je zahtjev "simboličan" kako bi iskazali nezadovoljstvo promjenama zbog kojih će pravnici plaćati veći porez

Nekada je bio kandidat za predsjednika Francuske i bivši premijer, a sada se Francoisu Fillonu sudi zbog optužbi za prevaru nakon što je koristio javna sredstva da supruzi i djeci isplati plate za posao koji navodno nikada nisu obavljali.

Suđenje je formalno počelo u ponedjeljak u prisustvu Fillona i njegove supruge, ali je odgođeno do srijede zbog zahtjeva i tužilaštva i odbrane koji su željeli iskazati svoju solidarnost s kolegama pravnicima iz cijele države koji su započeli štrajk zbog kontroverzne reforme penzionog sistema predsjednika Emmanuela Macrona.

Fillonov advokat Antonin Levy rekao je da je zahtjev “simboličan” kako bi iskazali nezadovoljstvo promjenama zbog kojih će pravnici plaćati veći porez. O reformi penzionog zakona se trenutno raspravlja u parlamentu.

Suđenje bi trebalo da traje do 11. marta, prenosi Associated Press.

Fillon se sumnjiči da je zaposlio suprugu i djecu kao parlamentarne pomoćnike od 1998. do 2013. godine, a u tom periodu su dobili novčani iznos od preko milion eura.

Prema navodima tužilaštva, oni nisu obavljalji zadatke za koje su bili plaćeni.

Fillon (65) negira krivicu za zloupotrebu javnih sredstava.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.