Antalija

Počeo najvažniji sastanak od početka ruske agresije, za stolom su Kuleba i Lavrov

20220310_2_52541257_74504329_Web

U cilju zaustavljanja rusko-ukrajinskog rata, strane su dosad održale tri runde pregovora u Bjelorusiji, ali su nesuglasice ipak nastavljene. Na posljednjem sastanku dogovoren je privremeni prekid vatre radi evakuacije civila

Uz posredovanje Turkiye jutros je počeo trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turkiye, koji se održava u turskom gradu Antaliji na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF), javlja Anadolu Agency (AA).

Trilateralni sastanak se održava u hotelu Regnum Carya.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu i doveo do ozbiljnih finansijskih sankcija Moskvi. Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je oko dva miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

U cilju zaustavljanja rusko-ukrajinskog rata, strane su dosad održale tri runde pregovora u Bjelorusiji, ali su nesuglasice ipak nastavljene. Na posljednjem sastanku dogovoren je privremeni prekid vatre radi evakuacije civila.

Turkiye je prije rata kao i nakon početka ruskih napada nudila da bude posrednik za postizanje rješenja kroz dijalog između Rusije i Ukrajine.

U sklopu ovih inicijativa, predstavnici dvije države su se dogovorili da se njihovi ministri vanjskih poslova uz posredovanje Turkiye sastanu na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF).

Ranije izjave

Kuleba je u srijedu u videosnimci na Facebooku rekao da će učiniti sve kako bi pregovori bili što učinkovitiji, rekavši da ima “ograničena očekivanja”. “Nemam velike nade, ali napravit ćemo sve kako bismo izvukli maksimum”, rekao je, dodajući da će “sve ovisiti o instrukcijama koje je Lavrov dobio prije susreta”.

Atmosfera prije razgovora prilično je napeta, a ukrajinski ministar nazvao je nedavno za CNN svog ruskog kolegu “suvremenim Ribbentropom”, referirajući se na Hitlerovog ministra u Drugom svjetskom ratu.

Putovanjem u Antaliju Lavrov je prvi put izašao iz Rusije od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

Turska, članica NATO-a, saveznica je Ukrajine, ali želi održati i odnose s Rusijom, o kojoj uvelike ovisi kada se radi o turizmu i opskrbi pšenicom i energentima.

Pregovori u Antaliji dolaze dan nakon što je Rusija u srijedu rekla da je postignut “napredak” u njezinim pregovorima s Ukrajinom. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je rekla da cilj Rusije nije srušiti ukrajinsku vladu.

Analitičari oprezni

Analitičari su, međutim, vrlo oprezni nakon što je dvosedmični rat već protjerao dva miliona Ukrajinaca izvan granica njihove zemlje.

“Svaki napor može biti od pomoći, ali ne vjerujem da treba očekivati neki proboj” u pregovorima, rekao je za agenciju France presse Aaron Stein, direktor programa za Bliski istok u Foreign Policy Research Instituteu.

“Da bi se došlo do sporazuma, dvije strane moraju biti spremne na bolne kompromise”, upozorio je i Berk Esen s Njemačkog instituta za međunarodna pitanja i sigurnost. Bilo bi doista iznenađujuće da Erdogan organizacijom razgovora u Antaliji postigne uspjeh, ocjenjuju analitičari.

U posredništvo su se uključili i drugi političari, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i izraelskog premijera Naftalija Bennetta. Zasad bez rezultata.