Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo Samit o nuklearnoj sigurnosti: Vodeće teme Sjeverna Koreja i ISIS

Samit o nuklearnoj sigurnosti

U Washingtonu je u petak počeo Samit o nuklearnoj sigurnosti na kojem će brojni svjetski lideri razgovarati o nuklearnim prijetnjama koje postoje u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon otvarenja Samita koji se održava u “Convention Center” u Washingtonu, a čiji je domaćin američki predsjednik Barack Obama, načinjena je zajednička fotografija prisutnih lidera.

Samit o nuklearnoj sigurnosti će nakon radne večere biti nastavljen tokom noći.

Čelnici koji su se okupili na Samitu o nuklearnoj sigurnosti nakon večere će uzeti učešće na glavnim raspravama na tri plenarne sjednice šefova država, premijera i ministara.

SAD i Kina su se prije početka Samita usaglasile da će raditi na borbi protiv krijumčarenja nuklearnih materijala i jačanju saradnje radi uspostave sigurnosti radioaktivnih izvora.

Glavne teme Samita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu su aktuelna nuklearna prijetnja od Sjeverne Koreje i opasnost da bi teroristi ISIS-a mogli doći u posjed nuklearnog oružja.

Ovo je četvrti samit takve vrste u cilju poboljšanja globalne nuklearne sigurnosti otkako je, 2009. godine, Obama odredio nuklearno neširenje kao ključni dio svoje vanjske politike.