Hrvatska

Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića i još tri osobe

ivica todorić

Osumnjičene se tereti za poticanje i pomaganje na zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ivice Todorića i još tri osobe, tereteći ga da je plaćanjem fiktivnih savjetodavnih usluga švicarskoj kompaniji svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 miliona eura.

Optužnicom su, neslužbeno se doznaje, uz Todorića obuhvaćeni Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor finansija u koncernu su pema sumnjama tužiteljstva 2013. zloupotrijebili svoj položaj u koncernu jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska kompanija time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen u iznosu od 1,25 miliona eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo ne otkrivajući njihov identitet.

Odgovornu osobu švicarske kompanije terete da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge. Trećeokrivljenici članici uprave Agrokora stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene se tereti za poticanje i pomaganje na zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju.

Ivica Todorić se još se od novembra 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinova Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 miliona kuna i zabranu napuštanja Zagreba, javila je Hina.