Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd

Podignuta optužnica protiv roditelja napadača iz “Ribnikara”: Na čahuri pronađen DNK majke

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Arhiva

Više javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića, oca maloljetnika koji je u maju, u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet učenika i zaštitara te ranio šest osoba, saopćio je u utorak glavni javni tužitelj Nenad Stefanović.

Kecmanović je optužen za teško djelo protiv opće sigurnosti, a sumnja se da je obučavao sina kako rukovati oružjem, kao i da nije osigurao uvjete za čuvanje vatrenog oružja.

Glavni javni tužilac je na konferenciji za novinare naveo da je optužnica, na 267 strana, podignuta nakon opsežne istrage “specifičnog slučaja koji je pogodio čitavo društvo”.

“Nakon nešto više od pet mjeseci sveobuhvatne istrage, Više javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira K., oca djeteta koje je 3 maja 2023. godine u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar lišilo života 10 osoba, od čega devetoro djece, i ranilo šest osoba, od kojih petoro djece”, naveo je tužilac Stefanović.

Tužilaštvo je zatražilo 12 godina zatvora za Vladimira Kecmanovića, a za majku djeteta, čiji je DNK pronađen na streljivu, dvije i po godine zatvora.

Također optuženi su i vlasnik streljane i radnik streljane zbog lažnog svjedočenja, a za njih Tužilaštvo traži tri godine zatvora.

“Tužilaštvo nastavlja raditi i ispitivati sva saznanja koja bi ukazali na uzroke ove tragedije”, rekao je Stefanović te dodao kako još nije “stavljena tačka” na slučaj masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Nakon masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela nadomak Beograda u desecima gradova Srbije počeli su masovni protesti. Na poziv proevropske opozicije na ulice su u masovnom građanskom buntu izašli deseci hiljada ljudi, nezadovoljni reagiranjem države nakon dvije tragedije, nezapamćene u novijoj srbijanskoj povijesti.

Organizatori protesta traže smjenu uprave državnog regulatora za elektronske medije (REM), oduzimanje nacionalnih frekvencija dvjema privatnim provladinim televizijama koje u svojim programima potiču nemoral i nasilje, ukidanje ‘reality’ programa na tim televizijama, te gašenje štampanih medija za koje navode da promoviraju jezik mržnje i nasilja.

Učesnici protesta zahtijevaju i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.