Globus

u neposrednoj blizini Zagreba

Područje Petrinje pogodila još dva umjerena zemljotresa

29/12/2020

Seizmografi su zabilježili dva umjerena potresa: u 1 sat i 19 minuta, s magnitutom 3.0 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje i u 7 sati i 5 minuta potres s magnitudom od 2.5 prema Richteru

Područje Petrinje, u neposrednoj blizini Zagreba, noćas i jutros zatreslo je nekoliko umjerenih i slabijih potresa.

Seizmografi su zabilježili dva umjerena potresa: u 1 sat i 19 minuta, s magnitutom 3.0 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje i u 7 sati i 5 minuta potres s magnitudom od 2.5 prema Richteru, prema dosadašnjim računima te nekoliko slabijih potresa, izvijestio je seizmolog Krešimir Kuk.

“Možemo primijetiti, što je očekivano i normalno, da serija potresa i dalje traje”, rekao je Kuk za Hrvatski radio.

Kuk je rekao kako nije bilo nikakvih naznaka ovog potresa te da su se na tom području i ranije događali potresi, primjerice 1909. godine kada je bio jaki potres magnitude 6.

Istaknuo je da zagrebački potres i jučerašnji na sisačkom i petrinjskom području nisu direktno povezani jer je riječ o drugom epicentralnom području.

U Zagrebu je, kaže, od marta do danas zabilježeno 2.400 potresa.

“Jučerašnji potres bio je ipak slabiji od zagrebačkog pa je za očekivati da će serija naknadnih potresa nešto kraće trajati”, rekao je Kuk.

Direktor civilne zaštite Damir Trut najavio je kako danas između 50 i 100 statičara ide na teren i da bi obišli između 700 do 1000 oštećenih zgrada.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.