Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"snimka iz serije"

Pogledajte čime se sve služi ruska državna televizija

New Project – 2022-04-08T195947.962

TV stanica je ubrzo uklonila snimku, a direktorica Nadežda Kolobajeva napisala je na Facebooku kako snimka nije nastala u Ukrajini

Nevjerovatni su i apsurdni razmjeri ratne propagande kojima se služe Rusi. Tako su, kako javlja britanski BBC na jednom od televizijskih kanala objavili snimku na kojoj se vidi lutka, tvrdeći da se radi o sceni kojom će se Ukrajinci poslužiti kako bi dokazali nepostojeće ratne zločine.

No, ispostavilo se da je riječ o isječku iz televizijske serije koja je snimana u okolici Sankt Petersburga.

Snimku je objavila državna televizija “Rossiya 24” uz komentar kako se “očigledno radi o pokušaju prikazivanja lutke kao mrtvog tijela u Ukrajini”. Reporter je pritom “pojasnio” kako Ukrajinci učestalo koriste lutke kako bi prikazali lažne leševe, dodavši da se takve snimke šire putem društvene mreže Telegram, no nije naveo bilo kakve dokaze.

TV stanica je ubrzo uklonila snimku, a direktorica Nadežda Kolobajeva napisala je na Facebooku kako snimka nije nastala u Ukrajini već je snimljena 20. marta u Vsevoložku.

Dodala je kako su dvije osobe koje se vide na snimci kako nose lutku koordinator statista i njegov asistent, a otkrila je i da se lutka zove Albertik.

Rossiya 24 zasad se nije službeno oglasila o slučaju, piše BBC.