Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Pogubljen dvostruki ubica, na pitanje da li ima posljednje riječi dao je kratak odgovor

Michael Dewayne Smith
Foto: Odjel za pravosuđe države Oklahome
Michael Dewayne Smith

Proglašen je mrtvim jučer u 10:20 po lokalnom vremenu, potvrdio je Odjel za zatvorske ustanove

Američka savezna država Oklahoma izvršila je svoju prvu egzekuciju 2024. godine davanjem smrtonosne injekcije čovjeku osuđenom za dvostruko ubistvo.

Michael Dewayne Smith imao je 19 godina kada je ubio Janet Moore i Sarath Babu Pulluru tijekom smrtonosnog pohoda pod utjecajem droga u Oklahoma Cityju 2002. godine.

Na pitanje ima li zadnje riječi, Smith (41) je rekao: “Ne, ok sam.” On je 12. osoba koja je pogubljena u Oklahomi otkako je ta država nastavila s provođenjem smrtnih kazni 2021. godine. Gotovo sedmogodišnja pauza uslijedila je nakon niza problema koji su se pojavili tokom pogubljenja.

Dva ubistva

Godine 2014. osuđeni zatvorenik previjao se u očitoj boli 43 minute prije nego što je umro od srčanog udara. Sljedeće godine zatvorenik koji je pogubljen rekao je svjedocima da mu “tijelo gori” i da se osjeća kao da su mu “ubrizgali kiselinu”.

Smith je počinio ubistva dok je već bio u bijegu zbog ubistva godinu dana ranije. Janet Moore je ubio kada je otišao do njezine kuće tražeći njezinog sina, za kojeg je vjerovao da je policijski doušnik.

U odvojenom napadu ubio je Saratha Babu Pulluru, kojeg je zamijenio s drugim prodavačem u trgovini koji je lokalnim novinama komentirao Smithovu kriminalnu bandu. Smith je umro unutar nekoliko minuta nakon što je primio smrtonosni koktel od tri hemikalije, rekle su osobe koje su svjedočile pogubljenju u kaznionici u McAlesteru.

“Pravda je zadovoljena”

Proglašen je mrtvim jučer u 10:20 po lokalnom vremenu, potvrdio je Odjel za zatvorske ustanove za CBS News. Glavni državni tužitelj Oklahome Gentner Drummond objavio je izjavu nakon što je Smith proglašen mrtvim rekavši: “Zahvalan sam što je pravda zadovoljena.”

Porodica Janet Moore također je izjavila da je “pravda zadovoljena” i zahvalila vlastima na provođenju kazne u protekle 22 godine.

“To ne prolazi nezapaženo ili uzalud. Treba stalno podsjećati generacije koje dolaze da je ovo pravda za gubitak koji je izazvao bol”, napisala je porodica.

Obitelj Saratha Babu Pullura rekla je u izjavi da će Sarath “zauvijek živjeti u našim srcima”.