Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Značajna promjena u pristupu prema Izraelu: Biden dao ultimatum Netanyahuu!

Joe Biden
joe biden
Joe Biden

“Ako ne vidimo promjene s njihove strane, doći će do promjena s naše”

Američki predsjednik Joe Biden poručio je jučer Izraelu da će SAD smanjiti potporu ako u Gazi nastave stradavati nedužni civili.

Biden je tokom 30-minutnog telefonskog razgovora rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Izrael mora poduzeti hitne mjere kako bi zaštitio živote civila i dopustio dovoz hrane u Gazu ili će SAD smanjiti potporu izraelskoj vojnoj kampanji protiv Hamasa.

Neprihvatljivi napadi

Dodao je kako su napadi na humanitarne radnike i teški životni uvjeti civila u Gazi neprihvatljivi. Podsjetimo, u ponedjeljak je tokom izraelskog napada na vozila humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno sedmero humanitarnih radnika, među kojima su bili državljani Australije, Britanije i Poljske i dvojni državljanin Sjedinjenih Država i Kanade.

Bidenov telefonski razgovor s Netanyahuom ukazuje na značajnu promjenu u njegovom pristupu Izraelu nakon napada na humanitarce. Konkretno, Bidenova administracija očekuje od Izraela da otvori više prolaza za pomoć Gazi, dopusti dolazak većem broju kamiona s hranom i da izraelska vojska osigura prolaz humanitarnim radnicima.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima je rekao kako Biden zahtijeva od Izraela da “u narednim satima i danima” poduzme konkretne mjere za ublažavanje teških životnih uvjeta u Gazi. “Ako ne vidimo promjene s njihove strane, doći će do promjena s naše”, kazao je Kirby, a prenosi Time.

Komentar Donalda Trumpa

Biden i viši američki dužnosnici već mjesecima napominju kako su zabrinuti zbog izraelskog neselektivnog bombardiranja Gaze, broja stradalih civila i blokade dovoza hrane.

Nešto slično je komentirao i Donald Trump, koji je jučer tokom intervjua rekao da Izrael gubi “PR rat”.

“Moraš s tim završiti i vratiti se u normalu. I nisam siguran da mi se sviđa način na koji to rade jer treba biti pobjede. Morate imati pobjedu, a to dugo traje”, kazao je Trump u emisiji Hugh Hewitt Show.